Dünya’nın klima devleri arasında yer alan DAIKIN’nın CEO’su Hasan Önder, Bursa Orhangazi Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilerden yoğun ilgi gösterdiği programda konuşan Önder, şirketin bu günlere nasıl geldiğinin yanı sıra bir çok konuya da değindi.

Avrupa'daki şirket yöneticilerinin iyi olduğunu ifade eden Önder, “Bir çoğunda MBA var. İyi okulları bitirmişler. Fakat kaotik şartlara hazır değiller. Bizler kaotik ortamda büyüdüğümüz için direk hazır geliyoruz. Adamlar durgun suda çok iyi yöneticiler. Ama az bir kriz olunca dağılıyorlar. Çünkü hiç hayatlarında görmemişler. Ama biz öyle değiliz. Su çok durgun olursa canımız sıkılır. Biraz suyu bulandırmak lazım, fazla rahat bizi bozuyor. O yüzden dünya böyle giderse, önümüzdeki on yıl Türklerin yılı olacak.” dedi.

Gençlere kendilerine güvenmeleri gerektiğini söyleyen Önder, “Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde gençlerin dinlenme lüksü yok. Bir işte yorulduysanız başka bir işte dinleneceksiniz. Hakikaten çok çalışmamız gerekiyor. Bu anlamda ülkemizde potansiyel var. Biz çok daha iyi yerlere gelebiliriz. 1948’li yıllarda Japonya’yla Gayri Safi Milli Hasılamız aynı. Aramızda çok bir fark yok. Bizden çok zeki değiller. Sadece ekip çalışmasın iyi biliyorlar.” ifadelerini kullandı.

ANALİZCİ VE TUTUMLULAR

Japonların çok analizci ve tutumlu bir millet olduğuna vurgu yapan Önder, “Yapacakları işe girmeden önce çok detaylı bir çalışma yaparlar. Japonların analitik ve zihinsel tarafı çok güçlü. Bizim ise duygusal ve fiziksel tarafımız daha ağır basıyor. En zengin ailenin çocuğu bile, bir kurşun kalemi üzerine boru takarak dibine kadar kullanıyor. O tasarrufu daha küçüklükten öğretiyorlar.” şeklinde konuştu.

Staj konusuna değinen Önder, şunları kaydetti: “Her şirket stajyer kabul eder. Etmez diye bir şey yok. Siz yeter ki isteyin ve gerçekten istediğinizi hissettirin. Ben burada çalışmak istiyorum. Para istemiyorum. Staja gelmek istiyorum deyin. Şirketler kabul eder. Beni örnek alacak olursanız. Ben çok düşük bir ücretle işe başlamıştım. İş ayrımı yapmayın . Eğer siz iyiyseniz mutlaka fark edilirsiniz. Güneş balçıkla sıvanmaz.”