Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Talim ve Terbiye Kurulu Eylül 2012 tarihinde Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından hazırlanan Adıgece ve Abhazca seçmeli ders programını kabul ederek Adıgece ve Abhazca’yı Yaşayan Diller ve Lehçeler Seçmeli Ders programı kapsamına aldı.

Program çerçevesinde Kiril alfabesiyle hazırlanan Ortaokul 5. ve 6. sınıf ders kitapları ve dinleme materyalleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylandı. İki yıl boyunca Kayseri, Düzce, Konya ve Adapazarı’nda Kiril alfabesine dayalı olarak 18 sınıfta Adıgece ile Abhazca seçmeli ders olarak verildi. Kiril alfabesine dayalı Çerkezce eğitimi okullarda verilirken bir başka Çerkez Derneği olan Adige Dil Derneği tarafından Latin alfabesine dayalı yeni bir müfredat hazırlandı. Yeni hazırlanan müfredat 27 Şubat 2015 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilerek Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi’nin Nisan sayısında yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Böylelikle Çerkezlerin Adıgece lehçesinin bir yerine iki müfredatı oldu. Bu durumda önümüzdeki eğitim öğretim yılında Çerkezcenin Adıgece lehçesi Kiril alfabesi yerine Latin kökenli yeni bir alfabe ile öğretilecek. Çerkezcenin Abhazca lehçesi ise Kiril alfabesiyle öğretilmeye devam edecek.

‘DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORUZ’

Latin alfabesine dayalı bir eğitim sisteminin Çerkezce diline zarar vereceğini ve böyle bir müfredatın kabul edilemez olduğunu söyleyen Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Aslankaya, önümüzdeki yıl Çerkez dillerinin öğretildiği sınıf sayısını 50'ye çıkarmayı hedeflerken bu sorunla karşılaştıklarını söylüyor:
"Adige Dil Derneği Adıgece’nin Kiril alfabesi yerine Latin alfabesi kökenli yeni bir alfabe ile öğretilmesi gerektiğini iddia etti. Kendilerince Latin alfabesine dayalı bir müfredat hazırladılar. Latin alfabesi temelli müfredat da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edildi. Şu anda dünyada eşi benzeri görülmemiş şekilde bir dilin iki müfredatı ortaya çıktı. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında Çerkezcenin Adıgece lehçesi Latin alfabesiyle, Abhazca lehçesi ise Kiril alfabesiyle öğretilecek. Bunun dünyada bir başka örneği yoktur. Çerkezce için hazırlanan Kiril alfabesi 83 harften oluşurken, Latin alfabesi 29 harften oluşuyor. Dolayısıyla Latin alfabesi Çerkezce dilinin zenginliğini yüzde 80 oranında azaltacak. İki ay önce Milli Eğitim Bakanlığı’ndan randevu talep ettik. Şikâyetlerimizi yüz yüze anlatmak istedik. İki aydır randevu bekliyoruz. Ancak randevumuza olumlu cevap alamadık. Dilimizi korumak için her türlü demokratik mücadeleyi vereceğiz. Yeni müfredatın iptal edilmesi için dava açmayı hazırlanıyoruz.”

radikal