Aktif Eğitimciler Sendikası Adıyaman Temsilcisi İlhami Çetin, “Öğretmenlik mesleği son yıllarda hem maddi hem manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğruyor.” dedi.

Çetin, düzenlediği basın toplantısında, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda hem maddi hem manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğrarken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının da bu erozyona zemin hazırladığını ve artırdığını söyledi.
Bu uygulamalardan bir tanesinin, öğretmene okullarda nöbet tutturulması olduğunu belirten Çetin; öğretmene tutturulan nöbetin ne hukuk ilkelerine, ne öğretmenlik mesleğinin gereklerine uygun olmadığı gibi karşılığında da öğretmene bir ödeme de yapılmadığını ifade etti.
Öğretmene nöbet tutturmanın hukuksuz olduğuna dikkat çeken Çetin, şöyle devam etti:

"Hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir. 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun “Öğretmenlik” başlıklı 43. maddesi 'Öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.' hükmünü içermektedir. Öğretmenin asli görevi eğitim ve öğretimdir. Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemektedir."

Öğretmenin güvenlik sağlamaya yönelik nöbet tutmasının mesleki açıdan uygun olmadığını aktaran Çetin, “Öğretmen bir güvenlik görevlisi değildir. Hiçbir öğretmen, öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda, nöbet görevi ile ilgili hiçbir eğitim almamaktadır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulama bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabul edilemez.” diye konuştu.