Sokağa çıkma yasağının 79 gün sürdüğü Şırnak’ın Cizre ilçesinde yasak süresince eğitimlerinden mahrum kalan öğrenciler, yarın ve sonraki gün yapılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nda (TEOG) pozitif ayrımcılık bekliyor.
Hendek, barikat ve tuzaklanan patlayıcılar nedeniyle 14 Aralık’ta ilan edilen son sokağa çıkma yasağının 79 gün sonra kaldırıldığı Cizre’de yasak süresince eğitimlerinden geri kaldıklarını belirten öğrenciler, 27 ve 28 Nisan’da yapılacak TEOG sınavlarında diğer illerdeki öğrencilerle yarışabilmek için pozitif ayrımcılık istedi. Yaşanan terör olayları nedeniyle eğitimlerinden geri kaldıklarını belirten öğrencilerden Esra Çetin, “3 aylık bir yasak süresi oldu ve diğer öğrencilerle aynı şartlarda olmadığımızı bence herkesin bilmesi lazım. Aynı zamanda telafi eğitimi diye bir şey çıkardılar ama tam bir telafi olduğunu düşünmüyorum. Bizi mazeret sınavlarına bırakabilirlerdi. Eşit şartlarda olmadığımızı herkesin bilmesi lazım ve bize ekstradan bir puan vermeleri ya da kontenjanı arttırmaları lazımdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda bize bir ayrıcalık tanımasını isterdim. Hatta şimdi de yapabilirler mi bunu bilmiyorum ama yapmalarını çok istiyorum. Yarın bu psikolojiye sınava gireceğiz. Bu psikolojiyi üzerimizden atmamız çok uzun sürdü. 4,5 aylık süreyi bir aya sığdırdık ve konularımız zar zor yetişti. Hatta bugün son gün ve biz yetişemeyen konularımızı tekrar etmeye çalıştık, olanları yetiştirmeye çalıştık ama tam hazır mıyız bilmiyorum. Eğer yasak süresi olmasaydı şu anda daha başarılı bir şekilde sınava girecektik. Kendimize daha çok güvenecektik. Sınavlara elimizden geldiği kadar çalıştık, zaten yasak süresinde hiç çalışamadık, elimizde bir kitap bile yoktu. Gittiğimiz yerde yasak olduğu için yakındaki köylerde de internet çekmiyordu. Ne internetten ne kitaptan bir bilgi edinemiyorduk. Sadece bu bir aylık sürede elimizden ne geldiyse onu yaptık” dedi.
“EŞİT ŞARTLARDA YARIŞMIYORUZ”
Öğrencilerden Yusuf Akın ise, diğer öğrencilerle aynı şartlarda sınava girdiklerini düşünmediğini anlatarak şunları kaydetti:
“Herkes eşit bir yarış olduğunu söylüyor ama biz onlardan metrelerce geride kalarak aynı yarışa devam edeceğiz. Ben bunun hiç eşit ve adil bir şey olduğunu düşünmüyorum. Eşit şartlarda yarışmıyoruz. Biz 3 ay geri kaldık, şu an onu bir ayda telafi etmeye çalışıyoruz. Telafi eğitimlerinde başarıya ulaşıldığını kesinlikle düşünmüyorum. Sınav süresini uzatabilirlerdi.”
“EVİMİZİN YERİNDE OLUP OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORDUK”
Derya Gat adlı öğrenci de, yasağın 3 ay sürdüğünü anımsatarak şunları söyledi:
“Yasakta batıdaki çocuklar çok güzel bir şekilde eğitim alırken, biz burada yasağın bir an önce kalkıp, ‘evimiz yerinde mi’ onu düşünüyorduk. Eğitim hiç aklımıza gelmedi. ‘Önce sağlığımız, önce evimiz’ dedik. 3 aydan sonra kitaplarımı gördüm, gerçekten çok kötü bir psikoloji ve bence pozitif bir ayrımcılığın yapılması lazım. Ya da eğitim süresinin uzatılması lazım. Bizi mazeret sınavlarına koysunlar. Mesela dün gece saat 03.30’a kadar çalışmama rağmen hala eksiklerim var. Bu psikoloji ile çalışamıyorum, soru çözemiyoruz ve ödevimizi tamamlayamıyoruz. Bir noktada takılı kalıyoruz.”