Çobanaldatan kuşu nedir, nerelerde yaşar? Çoban aldatan kuşu ile ilgili çok ilginç hikayeler anlatılmaktadır. Aşağıda o hikayelerden birini anlatacağız. Ancak öncelikle çobanaldatan kuşunun çok fazla bilinmeyen diğer adının ne olduğunu söyleyelim.

Çobanaldatan kuşunun diğer adı keçisağandır. 

Şimdi de çobanaldatan ya da diğer adıyla keçisağan kuşunun en çok bilinen hikayesini anlatalım.

ÇOBANALDATAN KUŞUNUN HİKAYESİ

Çobanaldatan keçisağan kuşu

Çobanaldatan kuşunun en meşhur hikayesi şöyledir: “Çobanaldatan kuşu kurtla anlaşmıştır. Yavrularını yememesi karşılığında çobanı sürüden uzaklaştıracaktır. Yaralı bir kuşmuş gibi davranarak çobanı sürüden uzaklaştırır. Çoban sürüden yeterli derecede uzaklaştığında yavrularının yanına döner. Tabi ki kurt da sürüye dalar. Çoban sürüsünün başına döndüğünde gördüğü manzara karşısında şok olur. Küçücük bir kuşun peşinden giderek sürünün perişan olmasına yol açmıştır. Köyde bunu kimseye anlatamayacağı için intihar eder.

Kurt sürüden geriye ne sağlam kalmışsa hepsini öldürür. Çoban aldatan kuşu ise yuvasında, yavrularının yanında, kurtun yavrularını yememesi için yeni çobanlar bekler. Oysa kurt asla çobanaldatan kuşunun yavrularının peşinde değildir. O, çobanı altadacak birilerine ihtiyaç duyar. Çobanın zaaflarını bilir. Acıma duygusunu kullanır. Egosuna yenileceğini, küçücük bir kuşu yakalayamamanın ezikliğiyle peşinden gitme arzusunu kullanır. Egosunun peşinden gideceğini bilir. Bunları kurt yapamaz. Bunu yapacak olan çok küçük, sevimli, yaralı görünümlü bir kuştur.”