Yozgat'ta geçen yıl 179 kursiyere verilen 'Sürü Yönetimi Elemanı' eğitimlerine bu yıl 12 ilçe merkezinde yeniden başlandı.

Türkiye'nin önemli tarım bölgesi Yozgat'ta, hayvancılık sektörüne son yıllarda verilen desteklerle önemli bir mesafe alınması üzerine, ihtiyaç duyulan sürü yöneticilerini yetiştirmek üzere geçen yıl başlatılan eğitim çalışmalarının bu yılki programı de belli oldu. Yozgat merkez ve 12 ilçe merkezinde 324 kursiyerin katılımı ile açılan kurslar başladı.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Özgür Memiş, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ile imzalanan 'Aktif İşgücü Piyasası Programları İşbirliği Protokolü' kapsamında, küçükbaş hayvancılığın problemleri arasında yer alan çobanlık mesleğini daha cazip hale getirmek, küçükbaş hayvancılığın sürdürülebilir olmasına katkı sağlamak amacıyla, 12 ilçe merkezinde 324 kursiyere yönelik açılan kursun 120 saat 15 iş günü sonunda tamamlanacağını söyledi. Memiş, 'Sürü Yönetimi Elemanı Benim' projesi kapsamında açılan kurslarda, sürü yönetimi elemanı veya sürü yönetimi elemanı olmaya aday kişilere koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanların besleme ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklarına karşı koruyabilme ve mücadele edebilme, biyogüvenlik uygulamalarına hakim olma gibi teorik bilgilerin yanı sıra pratik bilgilerin de verileceğini kaydetti.

Geçen yıl il genelinde başlatılan 'Sürü Yönetimi Elemanı' kurslarında 179 kursiyere eğitim verildiğini hatırlatan Memiş, ''2015 yılı planlamamızı geçen yıl yaparak il merkezi ve ilçelerimizde kurslara başlamış bulunmaktayız. Bu yıl 324 kursiyerin bu kurstan faydalanmasını planlamaktayız. Ayrıca, sürü yönetimi elemanı eğitimlerinin karşılığında geçerliliği olan bir belge verilecektir. Belge sahibi kişilerin çeşitli program ve projelerden yararlanmada öncelikli olması ve bakanlığımız hayvancılık desteklemelerinde bu eğitimi alan kişileri istihdam eden işletmelere destekleme yapılması planlanmaktadır. Konu bu yönüyle de ayrı bir önem kazanmıştır.'' dedi.

Sürü yönetimi kurslarını, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin gelişmesi adına önemsediklerinin altını çizen Memiş, ''Tüm kursiyerlerimizin kurslara katılımının ve devamının sağlanması için gereken tedbirlerin zamanında alınması ve öğretici personelin eğitimler konusunda hassasiyet göstermelerini, ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibat halinde olmaları gerekmektedir.'' diye konuştu.