Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde öğrenciler karnelerini aldı. Kötü not alan veya bekleyen öğrenciler ise stres tehdidiyle karşı karşıya. Uzmanlar ise anne-babalardan sükûnetlerini muhafaza etmelerini, iyi notu değil gösterdikleri gayreti ödüllendirmelerini tavsiye ediyor.

Almanya, ilk karnelerin verilmesiyle birlikte tatil havasına biraz daha girdi. Karneleri ilk dağıtan eyalet Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) oldu. En geç bir ay içinde bütün Almanya’da karneler dağıtılmış olacak. Kötü notlar alan veya bekleyen birçok öğrenci ise tatil havasına girmekten ziyade büyük bir stresle boğuşuyor.

Okul psikologu Annete Greiner’in kötü not alan öğrencilerin velilerine ilginç bir teklifi var: “Sonucu değil çabayı ödüllendirin!” Greiner, öğrencilerin bazen daha iyi not almak için çok uğraştığını ve buna rağmen başarıyı yakalayamadığını söylüyor. Bunda çalıştığı konuların onun kabiliyet alanına girmemesi veya belli konuların özellikle zor gelmesinin etkili olabileceğini anlatan okul psikoloğuna göre veliler çocuklarının gayretini baz almalı ve birlikte bir şeyler yapmalı.

Psikoterapist Rainer Schütz ise velileri alınan notları zaten önceden bildikleri için yeni bir şeymiş gibi davranmamaları yönünde uyarıyor. Schütz, “Karne notlarını zaten tatil yaklaşınca bu kadar konu yapmaya gerek yok. Çünkü yıl içinde bir şeyler yolunda gitmediğinde veliler haberdar ediliyor.” diyor. Bonn’daki Okul Psikolojisi adlı kuruluşun müdürü Johannes Bendszus, buna rağmen karne günü hala farklı bir sonuçla karşılaşacağını ümit eden velilerin varlığına dikkat çekiyor. Bendszus çocukların bunu bir baskı olarak hissettiklerini ve başarısızla uğrama korkusuna düştüklerini dile getirdi.

Uzman, bu korkunun kendini iyi hissetmeme ve uykusuzluğa sebep olabileceğini dile getiriyor. Aynı zamanda ‘Nummergegen Kummer’ adlı kuruluşta görevli olan Schütz, karne almanın bir tören olmadığını hatırlatarak anlayış göstermelerini istiyor. Sükûneti muhafaza etmenin çocuktaki korkuyu alacağını söyleyen psikoterapist, derin bir nefes aldıktan sonra kötü notları beraberinde getiren durumun birlikte analiz edilebileceğini ifade ediyor. Kötü notları hakkında anne-babasıyla konuşamayan öğrencilere ise ‘Nummergegen Kummer’i aramalarını tavsiye ediyor.

Schütz’ün ailelere bir tavsiyesi de kendi okul günlerini hatırlamaları. Çocuğa hangi şekilde bir destek beklediğini sormanın da faydalı olduğunu anlatan Schütz, “Okul dönemi boyunca da konuyu canlı tutmalı” diyor. Bir diğer okul psikoloğu Dirk Zeuner de anne-babalara aldığı kötü notlardan dolayı çocuklarına kötü söz söylememeleri çağrısında bulunuyor. Zeuner bunun yerine şu tavsiyede bulunuyor: “Ona karneyi bir vesile olarak görmek istediğinizi ve tatilden sonra birlikte okula gidip notların nasıl düzeleceğini okulla düşüneceğinizi söyleyin. Kendinize ve çocuğunuza yaz tatilini çok görmeyin.”

Uzmanlar iyi notlar içeren karneler için de tavsiyelerde bulunuyor. Uzmanlara göre iyi bir karneyi para ile mükâfatlandırmamak gerekiyor.