Toplantıda ilk olarak konuşan TOÇEV Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun “Özgürlüğüm3 Projesi üzerinde yaklaşık üç yıldır çalıştıklarını belirtti. TOÇEV’in yirmi yıllık bir vakıf olduğunu ve çocuğun olduğu her yere artı değer katmaya çalıştığını vurgulayan Uygun “Bugüne kadar 15 adet ulusal projeye imza attık. Bu projeyi planlamaya başlamamız da bir gazetecinin bize ‘Neden cezaevlerindeki çocuklar üzerine eğil miyorsunuz?’ sorusuyla oldu. Gerçekten de çocuklar orada doğuyor ve orada büyüyorlar. Biz de cezaevlerini dolaştık ve gerçekten böyle bir projeye ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Cezaevindeki 0-6 yaş çocukların büyümeleri için yeterli sağlıklı bir ortamda olamadığını, mama, bez gibi ihtiyaçlarının eksikliğini fark ettik. En önemlisi de çocuklar için bir yuva olmasıydı. Çocuğun en azından gün içinde orada hayatını geçiriyor olmasıydı. Projemizin bir önemli özelliği de anne eğitimi. Annenin öfke kontrolü, kişisel gelişimi ve çocukla doğru diyalog kurması adına eğitim vermeyi planlıyoruz. Aynı zamanda orada yaşayan memur arkadaşlarımıza da dönük eğitim vereceğiz. Onların çocuklarla veya anneleriyle yaşadıkları problemleri nasıl yenebileceğini, onlarla nasıl doğru iletişim kurabileceğini ve çocuk gelişimiyle ilgili nasıl faydalı olabileceğini eğitimlerle göstermek istiyoruz. Adalet Bakanlığı ortağımız. İngiltere’den Worldview International Foundation digger ortağımız. Projemiz 15 aylık olarak planlandı. Adalet Bakanlığı’nın çocuk sayısına ve ihtiyaca göre belirlediği 6 cezaevinde çalışmalar yapacağız. Gebze, Kocaeli, Bursa, İzmir, Denizli ve Eskişehir. Proje bu ay içinde başlayacak. Ekip olarak çok heyecanlıyız. Faydalı olacağımıza inanıyoruz. Gerçekten gönülden çok istiyoruz. 20 yıllık birikimimizi aktaracağız” dedi.
Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Fuat Arı ise, kendisini projenin en çok eğitim kısmının cezbettiğini ifade etti. Arı “Hem personelimin hem de anne tutuklu-hükümlülerin eğitimi konusundaki çalışmalarınız bize katkı sağlayacaktır. Bu işin ekonomik yanı bir şekilde çözülüyor. Adalet Bakanlığımız bu konuda sıkıntı yaratmayacak şekilde ödeneklerimizi gönderiyor. Ama eğitim konusundaki katkılarından dolayı TOÇEV’e şimdiden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Projenin ortaklarından Wordview International Foundation’dan Proje Direktörü Dr. Bremley W. B. Lyngdoh ise tüm ortaklara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Konunun çok önemli olduğunu vurgulayan Lyngdoh “Çünkü cezaevlerindeki çocuklarla çalışacağız. Gençler ilerideki liderler olacak. Bu yüzden onların ihtiyacını şimdiden karşılamak ülkelerin geleceğini etkileyecek. Eğer şimdi cezaevinde annesiyle birlikte kalan çocuklara bir şey yapmazsak ileride çok önemli sorunlarla karşılaşabiliriz. Adalet Bakanlığı’nın TOÇEV’le işbirliği yapmasından çok mutluyum” dedi.

Adalet Bakanlığı, Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) ve Worldview Impact Foundation (WIF) tarafından gerçekleştirilen proje, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında hibe desteği alıyor. Proje kapsamında, cezaevlerinde anneleri ile birlikte yaşayan çocuklara, mama, bebek bezi, oyuncak, oyun parkı gibi temel ihtiyaçların sağlanması hedefleniyor. Ayrıca çocukların hayatlarındaki olumsuzlukların azaltılabilmesi de ana hedefler arasında yer alıyor.

Bu nedenle ilk olarak çocuğu ile birlikte kalan annelerin, çocuklarını büyütürken yaşadıkları zorluklarla mücadele etmeleri ve çocuklarıyla doğru iletişim kurmaları sağlanıyor. Ayrıca anneler, kişisel farkındalık, özgüven, öfke yönetimi ve kişisel gelişim konularında da destekleniyor.

Cezaevinde kalan çocuklar için önemli bir unsur da ceza infaz memurları. Bu sebeple cezaevi çalışanları ile yapılacak çalışmalarla, mahkûmlarla yaşadıkları zorluklar konusunda çözümcül yaklaşımlar üretmeleri, maruz kaldıkları stresle baş etme yollarının anlatılması amaçlanıyor.

Toplam 15 ay sürecek projede, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen, çocuğu ile kalan anne sayısının fazla olduğu; Gebze, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, İzmir ve Denizli illerindeki cezaevlerinde çalışmalar sürdürülecek.