Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) 2016-2017 akademik yılı açılış töreni düzenlendi.
Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törene Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Hem üniversitemizde hem de ülkemizin bütününde bu yapıya yönelik mücadele devam ediyor”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program müzik dinletisi ve ÇOMÜ tanıtım filmiyle devam etti. Daha sonra açılış konuşmasını gerçekleştirilen ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, kendisinden önceki yönetimin üniversiteyi halkın iradesinin dışındaki yapının, gayrimeşru amaçlarına hizmet eden bir anlayışla yönettiğini belirterek, “Üniversitelerinin, bunun sonuçlarını 4 yıl boyunca yaşadı. Ancak, bu ülkeye karşı gayrimeşru amaçları olan iç ya da dış odaklara her zaman hesabını sormuş bu millet, şüphesiz ki bu yapıya da hesabını soracaktı. Bunu, 3 yıl önce ’bu millet bunlardan hesabını soracak’ diyen birisi olarak, şu an memnuniyetle görüyorum ki bu millet, devlet, gayrimeşru amaçlarla ortada olan yapıya bunun hesabını soruyor. Bu, ülkemizin bütün olarak ya da bilim dünyasının tümüyle geleceğinin garantisi. Mağdur edebiyatı yaparak bu sürece sekte vurmaya çalışanlara lütfen dikkat edelim. Şüphesiz ki hatalar olabilir. Ama bilinmeli ki bu hataların her zaman geriye dönüşleri vardır. Bilmeden haksızlığa uğrattığımız insanların dönüşü mutlaka vardır. Ama bunları esas alarak ortada büyük bir haksızlık yapılıyormuş gibi bu sürece zarar vermek isteyenlere özellikle dikkat edelim. Ama biz şunun farkındayız; hem üniversitemizde hem ülkemizin bütününde bu yapıya yönelik mücadele devam ediyor, aynı kararlılıkla da devam edecek. Geldiğimiz noktada göreceğiz ki bu ülke kendi seçtiği meşru hükümeti tarafından yönetilen ülke olmaya devam edecek. Bunun için bizler bu üniversitede elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.
“Dinimizi yüce kitabımızdan ve yüce peygamberimizden öğrenmeliyiz”
Kürsüden öğrencilere seslenen Rektör Acer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sevgili öğrencilerimiz, 15 Temmuz öncesinde ve sonrasında yaşanılanlar sizlere göstermeli ki sizler öncelikle kendinize güvenmelisiniz ve kendi seçtiğiniz hükümetin ve kendi seçtiğiniz yöneticilerin yönlendirmelerine riayet etmelisiniz. Onun dışında hiçbir yapının size gerçek anlamda rehber olamayacağını anlamalı ve mutlaka size bir şeyler vermeye çalışıyorlarsa bunun karşılığını gayrimeşru karşılığını mutlaka isteyeceklerini unutmamanız lazım. Ona göre hareket etmeniz lazım. Biz kendi inancımızı, kendi dinimizi doğru kanallardan öğrenmek durumundayız. Bunu en meşru şekilde gösteren bu oldu. Biz kendi dinimizi, kendi yüce kitabımızdan ve sadece bize değil, bütün insanlığa ahlakıyla örnek olan yüce peygamberden öğrenmeliyiz ki inancımızı tam anlamıyla öğrenmiş olalım."
“15 Temmuz darbe girişimiyle ülkemizin önü kesilmek istenmiştir”
Daha sonra kürsüye gelen Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Türkiye’nin önünün kesilmek istendiğini söyledi. Vali Tavlı konuşmasının devamında, “Ülkemizin millileşme ve özüne dönme adımları, bazı ülkeleri ve içimizdeki FETÖ’cü ve bölücü hainleri rahatsız etmiş, 15 Temmuz darbe girişimiyle ülkemizin önünün kesilmesi istenmiştir. İşte bu büyük milletin içinde var olan ve hiçbir zaman bitmeyecek Çanakkale ruhu, bu hain darbe girişimine ’dur’ demiştir. Bu anlamda vatan savunması için canlarını feda eden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralanıp gazi olanlarımıza da acil şifalar diliyorum. Demokrasimize, milli iradeye ve ülkemize zarar vermek için son günlerde Doğu ve Güneydoğu’da bölücü hainler tarafından acımasızca katledilen sivil iradenin sesi olan siyasetçilerimizi de rahmetle anarken bütün terör örgütlerini ve yandaşlarını kınıyor ve lanetliyoruz” diye konuştu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin önemli bir kültür ve medeniyet mirasının merkezinde bulunduğunu belirten Vali Tavlı, “Üniversiteler, ülke sorunlarıyla ilgili ortaya koyacakları görüşler ve bilimsel çalışmalarla topluma önderlik etmekte ve toplumun ufkunu açmaktadırlar. Bu nedenle, ülkemizin geleceğini, milletimizin umut ve düşüncelerini şekillendiren kurumlar olarak da büyük öneme sahiptirler. ÇOMÜ, çok önemli kültür ve medeniyet mirasının merkezinde bulunduğundan ilimizin tarihi ve kültürel dokusu milli ve manevi değerlerimizi ilmek ilmek örerek şekillendiren Çanakkale ruhu, üniversitemizin ve akademisyenlerimizin ve sevgili gençlerimizin de sorumluluğunu bizlerin de sorumluluğunu bir kat daha artırmaktadır” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ÇOMÜ 2016-2017 akademik açılış yılının ilk dersi olan ’Sykes-Picot’un 100. Yılında Bir Barış Vizyonu’ konulu ders verdi.