Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Trafik Kurulu, kampüs içerisinde yaşanan ve sıkça şikâyetlere konu olan trafik sorununa çözüm bulmak amacıyla taşıt pulu sistemine geçilmesi yönünde karar aldı.

Trafik Kurulu’nun son toplantısında alınan kararlar üniversitenin resmi web sitesinde yayınladı. Trafik Kurulu Başkanı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, amaçlarının gelir elde etmek olmadığını belirterek, “Taşıt pulu uygulaması güvenlik, yaşam konforu, çevre kirliliğinin önlenmesi ve malın korunması faydalarını sağlayacak.” dedi.

Prof. Dr. Fenercioğlu, son yıllarda artan araç yoğunluğu nedeniyle kampüs içerisinde park alanlarının daraldığını, kampüsün adeta açık otopark haline geldiğini söyledi. Görüntü kirliği kadar trafik kurallına uymada sapmalar çıktığını da dile getiren Prof. Dr. Fenercioğlu, yeni trafik yapılanmasının yasal dayanağı olduğunu ve bütün üniversite kampüslerinde uygulandığını vurguladı.

Kararı almalarındaki ana sebebin kampüsün açık otopark görüntüsünden uzaklaştırılması, mal ve can güvenliğinin sağlanması, çevre kirliliğinin azaltılması olduğunu vurgulayan Fenercioğlu, yeni uygulamayla öğrencilerden yarıyı iç in 250 lira, çalışan ve üniversitenin olmayan personelinden 500 lira ve çalışan idari akademik personelinden 10 lira alınacağını aktardı. Bundaki amacın gelir sağlamak olmadığını dile getiren Prof. Dr. Fenercioğlu, “Amaç kampüse giren araç sayısını azaltacak tedbirler almak. Rektörlüğün gelir sağlama gibi bir düşüncesi yok; alınacak paralar doğrudan stratejideki hesaba gidiyor ve genel amaçlı kullanılıyor. Taşıt pulu olmadan kampüse girmek isteyen araçlar ana nizamiyede kayıt yaptırdıktan sonra içeriye alınacak. Ancak uzun süre aracını park edemeyecek. Hali hazırda giriş çıkışlarda araç kontrolü yapılıyor ve toplu taşıma araçlarındaki kişilerden kimlik soruluyor. Kampüse girmesi gereken yabancı araçların ruhsatı ya da kimliği alınıp, kendilerine misafir kartı veriliyor. Bu yöntemle gün içerisinde içeriye kimlerin girip çıktığının tespitini yapıp tamamını kayıt altına almış oluyoruz. Kampüse hangi saatte kimin ne amaçlı geldiğinin bilinmesi muhtemel olaylarda da bilgi vereceği ve yönlendirici olacağı için önemli.” diye konuştu.

1 Mart’a kadar pul satışları yapıldığını dile getiren Rektör Yardımcısı, “Pul alabilecek kişiler akademik personel ve idari personel, öğrenciler, kampüste faaliyet gösteren ticari kuruluşların sözleşme ile bilinen personelleri olarak belirlendi. Diğer kişiler ana nizamiyenin dışında park edip yürüyerek girebilir. Girerken de kişilerin kimlik bildirimi zorunludur. Park alanlarının izin verdiği sayıda pul satışı yapılacak.” ifadelerini kullandı.