Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mevlana Değişim Programı, yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapmaya devam ediyor. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsıyor.

Bu kapsamda Mevlana Değişim Programıyla Çukurova Üniversitesi’nden Tayland Kasetsart Üniversitesi’ne giden ilk öğretim elemanı olan ÇÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Okutmanı Emel Uçar akademik çalışmasını tamamlayarak yurda döndü. Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Derdiyok ise Taras Shevchenko Üniversitesi’nde Türkçe dersleri vererek Ülke, kent ve Üniversitenin tanıtımına katkı koydu.

Tayland Kasetsart Üniversitesi’ne giden Okutman Emel Uçar edindiği akademik bilgi ve deneyimleri paylaşarak bu deneyimin kendisi için çok önemli olduğunu söyledi. Akademik anlamda verimli bir çalışma yaptığını anlatan Okutman Uçar şunları kaydetti; “Benim için çok güzel ve heyecan verici bir deneyimdi. Orada bulunduğum yedi gün boyunca akademik anlamda çok verimli temaslarda bulunduğumu düşünüyorum. Öncelikle Yabancı Diller bölümünde verilen Temel İngilizce dersini gözlemleme fırsatım oldu. Orada dönem sonu olması dolayısıyla öğrenciler hazırladıkları projeleri sundular ve yabancı bir hoca olarak projelerine yaptığım yorumlar ve verdiğim dönüşleri çok faydalı buldular. Ayrıca İngilizce dilbilgisi konularının öğretimiyle ilgili hazırladıkları proje ve materyalleri kendi bölümümde uygulayabileceğimi düşünüyorum.”

TARAS SHEVCHENKO ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜRKÇE DERSİ VERDİ
Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Derdiyok da Mevlana Değişim Programı kapsamında Taras Shevchenko Üniversitesi’nde akademik çalışmalarda bulundu. Taras Shevchenko Üniversitesi’nde Türkoloji Bölümü’nde eğitim veren Prof. Dr. Derdiyok, 7 gün süren eğitim çalışmasında yabancı öğrencilerin dersine girerek hem Türkiye’yi hem Adana ve Çukurova Üniversitesi’ni tanıtarak öğrenci ve akademisyenlere bilgi verdi. Taras Shevchenko Üniversitesi’nde yüksek lisans derslerine girdiğini anlatan Prof. Dr. Derdiyok Türk Dilini anlattığını belirterek yabancı öğrencilerin buna çok ilgi gösterdiklerini söyledi. Türkiye’den Taras Shevchenko Üniversitesi’ne Türkçe kitaplar götürdüğünü belirten Prof. Dr. Derdiyok, bu kitapları yabancı öğrenci ve akademisyenlere hediye ettiğini belirtti. Prof. Dr. Derdiyok bu tür çalışmaların hem akademik olarak katkı sağladığını hem de Ülke ve Üniversite olarak tanıtımda önemli rol üstlendiğini söyledi.