Kahramanmaraş Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası ”˜Cumhuriyet Dönemi'nde Maraş' Sempozyumu başladı.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek ve iki gün sürecek sempozyum, şehrimize gelen misafirlerin Halk Oyunları Gösterileriyle karşılanmasıyla başladı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Maşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Açılış konuşmaları bölümünde Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı,bu tür sempozyumlarla şehrin bin yıllık tarihini kayıt altına aldıklarını söyledi.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Kabakcı: “İlkini 2004 yılında yaptığımız Maraş Sempozyumunun ardından 2010 yılında Dulkadiroğlu Sempozyumu, 2012 yılında Osmanlı Dönemi'nde Maraş sempozyumu ve bugünkü düzenleyeceğimiz sempozyumla şehrimizin bin yıllık tarihini kayıt altına aldık.

Kahramanmaraş Selçuklu'da da, Dulkadiroğulları'nda da Osmanlı'da da hep fedakarlık yapmış bir şehirdir. Kahramanmaraş devletin ve milletin dara düştüğünde hep katmadeğer üretmiş ve kendinden vermiş bir kenttir. 1930'lu yıllarda bir çeltik fabrikası ve bir çırçır fabrikası ile 1956 yılında da Menderes'in temelini attığı bir Sümerbank fabrikası. Biz bu dar alanı ne zaman kırdık. 1980'den sonra verilen teşvikleri iyi değerlendirerek kırdık. Devletimizin verdiği teşviklerle biz fark atıyoruz. Buradan şuna gelmek istiyorum. Kahramanmaraş düne kadar hep veren bir kent olmasına rağmen bunun karşılığını alamadı. Hep yedek akçe olarak devletin ve milletin yanında Maraş bulunmuştur. Bugün burada bulunan tüm misafirlerimize akademisyenlerimize hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyorum” diye konuştu.

Daha sonra söz alan KSÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Uğur Yıldırım ise üniversite olarak bu tür etkinliklerin gerçekleştirilmesinden memnun olduklarına dikkat çekerek: “Bugün başlayan ve iki gün sürecek olan ve uluslar arası olan bu sempozyumda Kahramanmaraş'ın birçok konusu ele alınacak ve tarih sürecindeki yeri masaya yatırılacak. Sütçü İmam Üniversitesi olarak şehrimizdeki tüm kurum ve kuruluşlarla diyalog içerisinde olmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade ederek bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gerek yurt dışından ve gerekse yurt içinden gelen tüm akademisyen arkadaşlarımıza hoş geldiniz diyor hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Açılış konuşmalarında son olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Kahramanmaraş'a olan vefa borçlarını ödediklerini söyledi.

Başkan Poyraz yaptığı konuşmada: “Anadolu gibi kadim bir coğrafya içerisinde yer alan şehrimizin bin yıllık tarihini kayıt altına almış bulunuyoruz. Yüce Allah Türkiye'yi öyle bir coğrafyada yaratmış ki tarih boyunca birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Birçok sempozyumlarla şehrimizin tarihini kayıt altına alırken, aynı zamanda bir de Maraş Salnamesi yayınladık. Birçok gencimizi yakından ilgilendiren bu eserin gelecek kuşaklara yol göstereceği kanaatindeyiz. Biz burada tarihe bir not düşüyoruz. Gelecek kuşaklar bunları okudukları zaman bizden öncekiler bunu yapmış biz de şunu yapalım diye planlı programlı hareket etmelerine ışık tutacak eserler bırakarak şehrimize vefa borcumuzu ödediğimizi düşünüyoruz. Yurt dışından ve yurt içinden gelen ve bugün burada bulunan tüm konuklarımıza hoş geldiniz diyor saygılar sunuyorum” dedi.

Sempozyuma gönderilen telgrafların okunmasının ardından sempozyumun açılış oturumuna geçildi.

Prof. Dr. Orhan Doğan ve Doç. Dr. Cngiz Şavkılı'nın oturum başkanlığında gerçekleşecek olan açılış oturumunda Prof. Dr. Mohammadamin Shahjoei-Kahraman Mar'aş konusunda, Prof. Dr. Ahmet Eyicil-1978 Maraş Olayları, Prof. Dr. Mehmet Özkarcı-Kahramanmaraş'ta Cumhuriyet Döneminde Yıkıla tarihi Eserlerimiz, Doç. Dr. Namıq Musali-Rus Sosyal Medyasında Kahramanmaraş'la İlgili Bilgiler Üzerine Bir Değerlendirme ve Cevdet Kabakcı-Kanunlar ve İstiklal Mahkemeleri konularında bildirilerini sundular.

Sempozyumun açılışına Vali Yardımcısı Bayram Öz, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Başkan Yardımcıları Cevdet Kabakcı, Mustafa uzunlar, KSÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Uğur Yıldırım, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Baş, Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, AK Parti il Başkanı Fatih Erkoç ile akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Öğleden sonra ise iki ayrı salonda başlayan sempozyumda birinci salon birinci oturumda Prof. Dr. Orhan Doğan-Maraş'ın Kurtuluş ve Kahramanlık Mücadelesinin Milli Mücadeledeki Yeri, Doç.Dr. Faruk Söylemez-Maraş'ın Fransızlarca İşgalinin Açık Söz Gazetesine Yansımaları, Yrd. Doç. Dr. Esoqane Babayeva- Mehmet Alperen'in'Kurtuluşun Manevi Mimarları' Romanında Çatışma, Uzm. Serdar Yakar-Hüsameddin karadağ'ın hatıratında Maraş Milli Mücadelesi konularında bildirilerini sundular.

İkinci Salon birinci oturumda Doç.Dr. İlyas Gökhan Kurtuluşundan İlçe Oluşuna Türkoğlu'nun Serüveni, Doç. Dr. Abdullah Soysal-Yrd. Doç. Dr Mehmet Tan-Kahramanmaraş İlinde Sivil Toplum Kuruluşları: Yönetişim Kapsamında Bir Araştırma, Öğr. Gör. Merve Danışman-Abdulhamithan Camii Ve Çinileri, Okt. Ali Koç-Cumhuriyet Dönemi Türk Plastik Sanatlar Tarihinde Maraşlı Ressamlar Üzerine Bir Değerlendirme konularında bildirilerini sundular.

Birinci Salon ikinci oturumunda ise Prof. Dr. Muhittin Eliaçık-Milli Mücadele Yıllarında Maraş'ta Yayımlanan Âmâl-i Milliye Gazetesi, Yrd. Doç. Dr. A. Sami Eleydy-Maraş Milli Mücadelesinin ”˜Tohum' Piyesine Yansıtılması, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bıyıklı-Meclis Tutanaklarına Göre Maraş İli Adının “Kahraman Maraş” olarak Değiştirilmesi, Bekir Tank-Sütçü İmam'ın Eyleminin Türkiye Toplumunun Kendi Değerlerini Koruma Mücadelesi Üzerine Etkileri konularında bildirilerini sundular.

İkinci Salon ikinci oturumda ise Doç.Dr İrfan Kalaycı-Maraş Nasıl Bir Sanayi Kentidir? Saptamalar, karşılaştırmalar ve Beklentiler, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şavkılı-Cumhuriyet Döneminde Siyasi Sosyal Ve Ekonomik Yönleriyle Maraş, Yrd. Doç. Dr Mehmet Gürbüz, Doç. Dr. Murat Karabulut ve Yrd. Doç. Dr. Muhterem Küçükönder-Kahramanmaraş'ın Şehirsel Gelişiminin Uzaktan Algılama ve CBS Kullanarak Analizi ve son olarakta Yrd. Doç. Dr. Şenol Yaprak-Mikro Finans Sisteminin Kahramanmaraş'taki Örnek Uygulaması ve Alınan Sonuçların Analizi konularında bildirilerini sundular.

Sempozyum 16 Kasım 2013 Cumartesi günü de devam edecek olup oturumlar sabah saat 09.00'da başlayacak ve her iki salonda da devam edecek.