İzmir’in kalbi sayılan, Konak ilçesi Eşrefpaşa semtinin Yağhaneler mevkisinde 140 milyon liralık yatırımla inşa edilen İzmirpark AVM, 23 Ocak 2015'te açılıyor. İzmirli Savranoğlu Grup tarafından hayata geçirilen ve 500 kişilik istihdam sağlayacak AVM, çevre dostu ve enerji verimliliği en üst düzeyde tasarlandı. Şehrin ilk yerel AVM’si olacağı belirtilen İzmirpark Konak, Şirinyer, Karabağlarve Hatay’ın birleşme noktasında yer alıyor.

İzmirpark’ın tanım toplantısında konuşan Savraoğlu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Murat Savranoğlu, Metro Üçyol İstasyonu'na 8 dakikalık mesafede olan AVM'nin, 32 bin metrekarelik bir alana kurulduğunu söyledi. Ticari alanın ise 13 bin metrekareden fazla olduğunu aktaran Savranoğlu, AVM sektörünün istihdam açısından oldukça etkili olduğunu dile getirdi. İzmirpark projesini hayata geçirirken ulaşım lokasyonunu da gözönüne aldıklarını ifade eden Savranoğlu, “Tamamen öz kaynaklarımızla inşa ettiğimiz ilk ve tek yerel AVM olan İzmirpark'ta, 500 kişiye iş imkanı sunulacağız. Ayrıca ilk LEED sertifikalı AVM olarak da bir başarıya imza atacağız.” dedi.

LEED SERTİFİKASI İLE YÜZDE 50 ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYACAK

Ayda 500 bin ziyaretçi hedeflediklerini dile getiren Savranoğlu, “Bu sayıyı baz alarak, otopark kapasitemizi de 500 araç olarak planladık. Bunlara ek olarak AVM'nin en önemli özelliklerinden biri de çevre dostu yeşil binalarla ilgili standartları belirleyen LEED sertifikası adayı olması. Geniş teras alanlarıyla ziyaretçilere ferah bir atmosfer sunmayı hedefleyen İzmirpark, 400 metrekarelik özel cam çatı tasarımı, gün ışığının maksimum oranda alışveriş merkezine girmesine imkan veriyor. Bu sayede yüzde 50'ye yakın enerji tasarrufu sağlanacak. İlkbahar ve sonbaharda ise başka hiçbir enerjiye ihtiyacımız olmayacak. Bunun yatırım maliyetleri çok daha fazla ama sürdürülebilir bir yapı için bu maliyetleri göze alıp sistemi kurduk." diye konuştu.

‘PERAKENDE YASASI'NIN 30 SENE ÖNÜNDEYİZ’

Perakende Kanunu'yla ilgili görüşlerini de aktaran Murat Savranoğlu, şunları kaydetti: “Biz zaten çok daha önceden kendimizi bu şartlara uyarladık. İzmirpark'taki işletmelerin yüzde 35'i bağımsız ve küçük girişimcilerden, geri kalanı ise ulusal zincir mağazalardan oluşuyor. Her anlamda AVM yasasının 30 sene önündeyiz. Esnafımıza da her türlü kolaylığı ve desteği veriyoruz. Onların iş ortağı gibi çalışıyoruz. Çıkarılan AVM yasasının en büyük eksikliği ise yüzde 55'i kayıtdışı olan perakende ticaretin kontrol altına alınamaması. Bu kayıtdışı ticaretin boyutu da 250 milyar doları buluyor.”

YILLIK 15 MİLYON LİRA CİRO

Mağaza Kiralama Sorumlusu Şükrü Aslanyürek ise İzmirpark'ta yıllık 15 milyon liralık ciro beklediklerini söyledi. AVM içinde yer alan işyerlerinin yaklaşık yarısının deri, hazır giyim ve moda firmaları tarafından kiralandığını aktaran Aslanyürek, yüzde 25'lik kısmın yeme içme, geri kalanınınsa farklı sektörlerde hizmet vereceğini kaydetti.