İlk günden bu yana ‘Eğitimde Fırsat Eşitliği’ misyonuyla binlerce çocuğun hayatını değiştiren Darüşşafaka, kuruluşunun 153’üncü yılında yeni öğrencilere kapılarını açmak için giriş sınavı hakkında bilgi verdiği sınav tanıtım toplantısını Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdi.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları temsilcileri, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetimi, veliler ve mezunların katılımıyla düzenlenen tanıtım toplantısında, Darüşşafaka’nın 153 yıllık bitmeyen hikâyesi anlatıldı ve öğrencilere sunulan imkânlar hakkında öğretmenlerle velilere bilgi verildi. Ayrıca eğitimde fırsat eşitliği sunmayı amaçlayan, yetenek ölçümüne dayalı sınav sistemi öğretmenlerle paylaşıldı. Darüşşafaka’nın öğrencilerine sunduğu sosyal imkânlar, spor ve kültür faaliyetleri de toplantının konu başlıkları arasında yer aldı.

Babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, başarılı çocuklara tam burslu ve yatılı eğitim fırsatı tanıyan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 2016 giriş sınavı, 29 Mayıs 2016 Pazar günü saat 10.00'da Türkiye'nin 21 ilinde düzenlenecek.

Darüşşafaka’da okuyan 7 Kahramanmaraşlı öğrenci var!


Darüşşafaka’da eğitim gören Süheyla; ‘‘Bu okul o kadar güzel ki bilemezsiniz. Okulumuzun bir düzeni var. Mesela, ben okul bitişi jimnastiğe gidiyorum. Jimnastik saat 17.30’da bitiyor her zaman yeni yeni şeyler öğreniyor ve çok eğleniyorum. Basketbol, voleybol, futbol, jimnastik, masa tenisi, eşli danslar, atletizm vb. daha çok güzel sporlar var. Tek sporla kalmayıp iyi bir öğrenim alıyorum, müzik aletleri ile bir enstrüman çalmak, yüzmek vb. daha çok şey var.’’ diyor.

Sayılarla Darüşşafaka Eğitim Kurumları

Bugün Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nda Türkiye'nin 70 ilinden sınavla seçilmiş 972 babası veya annesi hayatta olmayan, maddi durumu yetersiz, yetenekli öğrenci eğitim görüyor. Yaklaşık yüz yıl boyunca sadece erkek çocuklarını kabul eden, kapılarını 1971’de kız öğrencilere de açan Darüşşafaka’daki bugün toplam kız öğrenci sayısı 436, erkek öğrenci sayısı ise 536... Öğrencilerin yüzde 51’i İstanbul dışından, yüzde 49'u ise İstanbul'dan geliyor.

Darüşşafaka’nın başarılı öğrencileri…

Darüşşafaka Lisesi 12. sınıf öğrencisi Nuriye, geçtiğimiz yıllarda NASA’nın düzenlediği bilimsel makale yarışması CASSINI - Scientist for a day Essay Contest (Bir Günlük Bilim Adamı Makale Yarışması) Türkiye Finalleri'ni kazanarak, Türkiye’yi temsilen NASA'nın web sayfasında yayınlanmak üzere seçilen beş makaleden birinin sahibi... Resim yapan ve şiir atölyesinde görev alan Nuriye, bir yandan da üniversite sınavına hazırlanıyor. NASA'nın yarışmasına fen bilgisi öğretmenlerinin yönlendirmesiyle katılan Nuriye, "Astronomiye çok meraklıyım. Planetaryum ve gözlemevini çok sık kullanırım. Tüm gökyüzü olaylarını izlemeye çalışıyorum" diyor.

Bu yıl 11. sınıfta olan 16 yaşındaki Hacı Ömer, 9 yıldır Darüşşafaka’da… Hacı, okuluna öyle çok alışmış ki ayrılmayı düşünemediğini söylüyor: “Buraya o kadar çok bağlandım ki... Çok seviyorum. Mezun olunca ne yapacağım, nasıl ayrılacağım, onu düşünüyorum. Evden daha yakın hissediyorum hatta. Ailem gibi geliyor arkadaşlarım.” Kayserili 5 çocuklu bir ailenin en küçüğü olan Hacı 2013’te The Mathematical Association of America (MAA) tarafından düzenlenen ve dünya çapında 150.000'den fazla öğrencinin katıldığı American Mathematics Contest 8 adlı matematik yarışmasında, tüm katılımcılar arasında %5'lik dilime girerek şeref listesinde yer aldı. Matematik ve fen alanlarına yatkın olmasının yanı sıra, tarih ve edebiyat gibi sözel dersleri de sevdiğini söylüyor.

Darüşşafaka Sınavı'nı 8.'likle kazanan Deniz; "Darüşşafaka'ya başladığımızda bizden bir spor dalını seçmemiz istendi. Okulun her yerinde dans posterleri asılıydı. İlgimi çekti ve katıldım. İlk olarak Dans Federasyonu'nun düzenlediği Marmara Bölgesi Kupa Yarışması'nda birinci olduk. Bu moralle yurt içinde yarışmalara başladık. Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir'de yarışmalara katıldık ve hep ilk üçte olduk. Yurt dışında Gürcistan ve Rusya'da yarıştık, Gürcistan'da da 3. olduk. Yaşımız tutmadığı için uluslararası yarışmalara katılamıyorduk, bu sene girebileceğiz. Böylelikle uluslararası kupaları da okulumuza kazandırabileceğiz" diyor.

Darüşşafakalı Defne, 2001 doğumlu... Darüşşafaka Sınavı'na 2010'da İstanbul'dan katıldı. Defne, özellikle resme olan yeteneğiyle dikkat çekiyor. Şimdiden kendine özgü bir tarzı var. Öyle ki 100'lerce resmin arasından Defne'nin resimleri ayırt ediliyor. Darüşşafaka da Defne'ye bu yeteneğini geliştirmesi için her olanağı sunuyor. İlk kişisel resim sergisini geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Beyoğlu Eller Sanat Galerisi'nde açan Defne, şimdi de ikinci sergisi için hazırlanıyor. Resmin yanı sıra piyano çalan ve basketbol oynayan Defne, yatılı okul olduğu için annesinin karşı çıkmasına rağmen Darüşşafaka Sınavı'na giriyor ve kazanıyor.

Sınavla ilgili detaylı bilgi için darussafaka.org’u ziyaret edebilirsiniz.

Neden Darüşşafaka?

Bütün aileler çocuklarının iyi bir eğitim almasını, başarılı olmasını, mutlu yaşamasını, ailesine ve ülkesine yararlı olmasını ister. Darüşşafaka babası ya da annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli çocuklara parasız ve yatılı bir eğitim fırsatı sağlıyor.

Ülkemizin bütün çocuklarının iyi bir eğitim alma hakkı olduğunu düşünen hayırsever kişiler tarafından 1863’te kurulan Darüşşafaka, her yıl sınavla seçtiği öğrencilerin eğitim, sağlık, beslenme, barınma ve giyim gibi tüm gereksinimlerini karşılamakta, onları en iyi biçimde yetiştirerek liseden mezun etmektedir. Darüşşafaka Lisesi’ni bitiren öğrenciler, İngilizce bilen, bilgisayar kullanabilen, bir müzik aleti çalabilen, spor yapan, çok okuyan, bilgili gençler olarak üniversiteye başlıyor. Darüşşafaka, başarılı öğrencilerini üniversite eğitimleri süresince de burs vererek destekliyor.

Darüşşafaka'da çocuklar

  • Çağdaş teknolojiyle donanmış derslik ve laboratuarlarda, bilgisayar destekli eğitim görür.
  • Tam donanımlı zengin kütüphaneden yararlanır.
  • Türkçeyi ve İngilizceyi doğru ve düzgün kullanmayı öğrenir.
  • Açık/kapalı spor alanlarında basketbol, futbol, tenis oynar; yüzme öğrenir; jimnastik yapar.
  • Büyük ve görkemli tiyatro salonunda gösteri izler, gösteri yapar.
  • İstediği, yetenekli olduğu bir müzik aletini çalmayı öğrenir.
  • Sağlık hizmetlerinden yararlanır.


Önemli Not:

Sınav bilgileri

Sınav Yeri: Sınav yerleriyle ilgili www.darussafaka.org’u ziyaret edebilirsiniz.

Kayıt Bitim Tarihi: 25 Mayıs 2016, Çarşamba Sınav Günü: 29 Mayıs 2016, PazarSınav Saati: 10:00 (Adayların saat 09.00’da sınav yerinde hazır bulunmaları gerekmektedir.)


2016 Darüşşafaka Sınavı'na giren öğrencilerden aranan koşullar

  • Babasının ve/veya annesinin hayatta olmaması
  • Ailesinin maddi durumunun iyi bir eğitim için yeterli olmaması
  • 2005 ya da sonraki yıllarda doğmuş olması (yaş düzeltmesi geçersizdir.)
  • 2015 - 2016 Eğitim ve Öğretim Yılı'nda ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi olması
  • Sağlık ve diğer yönlerden yatılı okula kabulünde sakınca bulunmaması
  • T.C. vatandaşı olması


Sınav kaydı için gereken belgeler

  • Darüşşafaka Giriş Sınavı Başvuru Formu
  • Adayın okumakta olduğu ilkokul müdürlüğünden alınacak, “ilkokul 4. sınıf öğrencisi olduğunu gösterir imzalı ve mühürlü belge” (okul karnesi kabul edilmez.)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Vukuatlı aile nüfus kaydı örneği (suret, fotokopi, muhtar belgesi, ölüm tutanağı kabul edilmez.)
  • 2 adet yeni çekimli vesikalık fotoğraf


Darüşşafaka Giriş Sınavı aday kaydı

Adayların sınava katılabilmeleri için,

  • Sınava başvuruda istenen belgeleri eksiksiz olarak Darüşşafaka Ortaokulu’na ulaştırmaları gerekmektedir.


Darüşşafaka Ortaokulu'na kesin kayıt

  • Sınavda başarılı olan adayların, kendilerine bildirilen tarihlerde Sağlık Kurulu'na girmek üzere Darüşşafaka Ortaokulu’na gelmeleri gerekmektedir.
  • Aday kaydının kesinleşmesi, Sağlık Kurulu'nun, öğrencinin yatılı okula kabulüne bir engel olmadığına ilişkin “Rapor” vermesine ve
  • Darüşşafaka Ortaokulu tarafından belirlenen tarihlerde yapılacak olan mali durum araştırmasına bağlıdır.


Darüşşafaka Ortaokulu'na kaydın geçersiz olacağı durumlar

  • Darüşşafaka Ortaokulu tarafından kendilerine bildirilen tarihlerde “Sağlık Kurulu” davetine uymayan
  • Darüşşafaka Ortaokulu tarafından belirlenen tarihlerde yapılan “mali durum araştırması” sürecine katılmayan adaylar
  • Darüşşafaka Giriş Sınavı'nda başarılı olmuş olsalar da “Kesin Kayıt Hakkı” kazanamazlar.


Darüşşafaka hakkında:

Türkiye’nin eğitim alanında ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak, onların yaşamlarını değiştiriyor. 1863 yılından bu yana “eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla varlığını sürdüren Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda çağdaş koşullarda okumasını, yükseköğrenimleri esnasında da burs almalarını sağladı. Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağını özümseyerek, “eğitimle değişen yaşamlar” misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla seçilen 972 öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda, 9 yıl süreyle tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.

2015 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından Özel Danışmanlık Statüsü’ne layık görülen Darüşşafaka Cemiyeti, bağımsız kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olmuş ve 2015 yılında notunu 10 üzerinden 9.08'e yükseltmiştir.

Daha fazla bilgi için:

www.darussafaka.org

MPR İletişim Danışmanlığı /Banu Kurt Kıdemli Medya Danışmanı, [email protected]0212 438 63 50

MPR İletişim Danışmanlığı /Işılay Çakır İletişim Yöneticisi, [email protected] 0212 438 63 50