DGS sınav sonuçları açıklandı mı merak konusu. Öğrenciler büyük bir heycanla DGS sonuçlarının açıklanmasını beklemekte. 2015 ÖSYM - DGS Sonuçları Sorgula 20156 DGS sınav soru ve cevaplarını haberimizdeki linkten öğrenebilirsiniz. DGS sonuçları açıklanır açıklanmaz burada olacak. DGS sonuçlarını öğrenmek için haber46'daki linke tıklamanız yeterli olacaktır. İşte 2015 DGS hakkında detaylı bilgiler...


Ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine geçişleri için düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 26 Temmuz Pazar günü ÖSYM tarafından gerçekleştirildi. Sınavın ardından adaylar DGS soru ve cevapları ve DGS sonuçları için gözler ÖSYM'ye çevrildi. ÖSYM'den sorulara lişkin henüz açıklama gelmedi. İşte sınav sonuç sorgulama ekranı ve puan hesaplama işlemi...

DGS SINAV SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLECEK?
Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Adayın sınav sonuç bilgisinde;
 
a) testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları
b) ön lisans başarı puanı
c) 2015-DGS puanları yazılı olacaktır.
 
ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır. 

DGS BAŞVURU ŞARTLARI

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.

Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak
istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezi olarak yapılır.

Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre ülkemizdeki meslek yüksekokullarına yerleştirilen adaylardan dikey geçiş yapmak isteyenler 2011-DGS’ye girerler, ancak bu adaylar 2011-DGS Kılavuzunda yer alan kontenjanlardan yararlanamazlar. Dikey geçiş yapmak istediklerini Yükseköğretim Kuruluna bildiren adayların yerleştirilme istekleri, yerleştirildikleri ön lisans programını 2 yılda tamamlamış olmaları, mezuniyet not ortalamalarının en az % 60 ve DGS puanlarının tercih ettikleri lisans programına, ilgili yılda DGS sonucuna göre en düşük puanla yerleşen adayın puanından en fazla 50 puan altında olması şartıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından değerlendirilir.

Açık öğretim ve meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yükseköğretim kurumuna yapılması gerekmektedir. Geçiş yapılabilecek programlara ilişkin ayrıntılı bilgiler Üniversitenin internet adresinden edinilmelidir.

Açık öğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

DGS PUAN HESAPLAMA

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir. Aşağıda DGS puan hesaplaması için kullanabileceğiniz formülü basit olarak verdik. Bu sayede DGS puanı nasıl hesaplanır kolayca öğrenebilirsiniz.

Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80, orta sıralarda bitirenler 65, son sıralarda bitirenler 50 olarak girebilir.

DGS'YE BAŞVURAN ADAYLARIN EĞİTİM BİLGİLERİNİ KONTROL SÜRECİ BAŞLADI

Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) başvuran adaylar, eğitim bilgilerinin kontrolünü, bugünden itibaren 24 Temmuz'a kadar https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapabilecek.
ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 26 Temmuz 2015'te yapılacak DGS için, meslek yüksekokullarındaki sınava başvuran son sınıf öğrencilerinin akademik not ortalamalarını ve eğitim bilgilerini elektronik ortamda toplama işlemleri, bugünden itibaren başladı.
2015-DGS'ye başvuran adayların, YÖKSİS sisteminden temin edilen eğitim bilgileri, bugünden itibaren https://kkis.osym.gov.tr internet adresinde kontrol ve veri girişi için açıldı. Adaylar, kontrollerini, 24 Temmuz 2015'e kadar https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapabilecekler. Düzeltme işlemleri için adayların kendi meslek yüksekokullarına bu tarihler arasında başvuru yapması gerekiyor.
Meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programları mezunlarının lisans öğrenimine geçişleri için düzenlenen DGS 26 Temmuz 2015'te saat 9.30'da yapılacak.