Alman Yeşiller partisi, Paris saldırısı ivme kazanan din devlet ilişkisi tartışmasını masaya yatırdı. Partinin din siyaseti kongrelerinin ilkine İslam Din Dersi damgasını vurdu.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) ve KRV Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, bu dersin din ve devlet ilişkilerinin çözümünde oynayacağı role dikkat çekti. Mazyek, sert eleştirilerde din yerine din müntesiplerini hedef alma konusunu gündeme taşıdı.

Paris saldırısı, din anlayışını ve genel olarak İslam ve Müslümanlarla olan ilişkileri gündemin merkezine taşımaya devam ediyor. Yeşiller Partisi’nin 'Din Siyaseti Kongresi' üst başlığı ile Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) meclisinde düzenlediği "Özgürlükler adına: Din, devlet ve toplum anlaşmazlığı mı?" isimli programda da bu konu ele alındı. Programda konuşan Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) Başkanı Aiman Mazyek, bu gibi konuları din ve din mensuplarını birbirinden ayırarak tartışmanın önemine dikkat çekti. Mazyek, bu şekilde dine hakaretin önüne geçilebileceğini dile getirdi.

Din mensuplarına gerekli görüldüğünde sert eleştirilerde de bulunulabileceğini ifade eden ZMD başkanı, "Bu anlayış başka din ve dünya görüşlerini bilmede modern toplumun temelini oluşturur.” şeklinde konuştu. Bu temelin oluşmasında İslam Din Dersi’nin tam anlamıyla bir dönüm noktası niteliği taşıdığını kaydeden Mazyek, “Umarım bu hukuki eşitlik noktasına da taşınır." ifadesini kullandı.

KRV Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann da İslam Din Dersi’nin taşıdığı öneme işaret etti. Löhrmann, "İslam Din Dersi’nin KRV'de olduğu gibi ısrarla okullara yerleştirilmesi şarttır." ifadelerine yer vererek bu dersin getireceği toplumsal faydalara dikkat çekti.

Berlin-Brandenburg Yahudi Araştırmaları Merkezi'nden Prof. Dr. Micha Brumlik ise kiliselerin ve din adamlarının devlet ve yerel yönetimlerle olduğu gibi seküler bilim ile de irtibatta olduğunu, bunun da aşırılığa kaymanın önünde engel teşkil ettiğini ileri sürdü.

Brumlik, "Din işlerini düzenleyen Anayasa maddesinin kaldırılması için hiçbir sebep yok. Tam tersine; bunlar toplumsal siyaset anlamında ve özellikle eğitim, çalışma ve ceza hukuku açısından geliştirilmeli ve düzeltilmeli." ifadesini kullandı.

Yeşiller Partisi KRV Başkanı Sven Lehmann da konuşmasında, din ve devlet ilişkileri konusunda yeni bir model üzerinde çalıştıklarını belirtti. Lehmann, devletin dini ve dünyevi cemaatleri ihmal etmeden onlara yeni bir çerçeve çizmek için uğraş verdiklerini kaydetti. Lehmann şöyle konuştu: "Bu çerçeve anayasal haklar, eşitlik, bireyin kararı ve özgürlüğü temeline dayanıyor. Özellikle dikkat etmemiz gereken konu ise inançlı ve inançsız insanların herhangi bir haksızlığa uğratılmamaları olmalı."

Kongreyi 300 civarında ilgili, partili ve medya mensupları izledi, Parti komisyonunun aldığı karara göre bu program kongrenin ilki oldu ve arkasının geleceği duyuruldu. Programın amacının, her geçen gün biraz daha ferdiyetçi ve çoğulcu hale gelen toplumda devlet, dini ve dünyevi cemaatlerin ilişkilerinin yeniden belirlenerek bir çerçeveye oturtulması olduğu öğrenildi.