Doğa Okulları YGS/LYS Birim Yöneticisi Sabahat Süer, lise eğitiminde iyi bir üniversite hazırlık programı uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.
Sadece sınav başarısına dayanarak okul seçimi yapılmaması gerektiğini beliten Süer, "Bu dönemde, aileler öncelikle çocuğun kişisel özelliklerini göz önüne alarak seçim yapmalıdır. Hem akademik olarak, hem de kişisel gelişim ve karakter oluşumunun gelişeceği bu önemli yıllarda çocuğun geleceği düşünülerek karar verilmelidir. Bu aşamada anne-babalar çok yönlü olarak konuyu değerlendirmeleri gerekir, sadece sınav başarısına dayanarak okul seçmek değil, çocuğun zeka, yetenek, mesleki ilgisi göz önüne almaları gerekir.Günümüzde geçerli olan eğitim sistemi sonucu seçilen lise, üniversite tercihlerini doğrudan etkileyecektir" dedi.
Üniversite hazırlık programı olan liselerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Süer, "Lise eğitiminde İyi bir üniversite hazırlık programı da uygulanması önemlidir. Okulun bu süreci destekleme adına yaptığı çalışmalar, etütler, sınavlar, bunların veliye geri bildirimi, her seviyede öğrenciyi kazanma konusunda okulun izlediği eğitim programı, üniversite hazırlık sürecinde öğrencilerin belli dönemlerde motivasyonunun düşmesi gibi beklenmedik sorunlar noktasındaki çözüm yöntemleri önemlidir. Ancak unutmayalım ki, bu hayat çocuklarımızın ve son seçim de onların olduğu sürece daha azimli, daha başarılı olacaklardır" dedi.
Süer, sınava girecek öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:
"Üniversiteye giriş sınavının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na bir haftadan az bir süre kaldı. Sınava yönelik yapmış olduğunuz hazırlıklarımız kadar önemli olan bir konuda, sınavdan önceki zaman dilimini nasıl geçireceğiniz, aynı şekilde sınavdan hemen önce ve sınav esnasında nasıl hareket etmeniz gerektiğidir. Sınavı gözünüzde fazla büyütmemeli, sınavı bir varoluş meselesi olarak görmemelisiniz. ‘Ben bunu yapamam’, ‘Sınavlarda hiçbir zaman başarılı olamadım’ gibi düşünceleri bir kenara bırakın.
‘Bu sınava çok iyi hazırlandım’, ‘Yapabileceğimin en iyisini yaptım’ gibi cümleler kaygınızı azaltacaktır.
Sınavlardan önce aşırı yoğun çalışma temposunu bırakın, birkaç deneme çözerek vaktinizi değerlendirebilirsiniz ve çözdüğünüz denemeleri sınava giriş saatinde ve zaman sınırlaması yaparak gerçekten sınava giriyormuş gibi çözün. Denemelerde hangi konularda fazla yanlışınız çıkıyorsa o konulara dönüş yaparak bakın.
Sınava gireceğiniz okula önceden mutlaka görmelisiniz.
Sınava az zaman kala bu dönemde beslenmenize ve uykunuza özen gösterin.
Sınav öncesi günün akşamı dinlenin, kendinizi bu günde fiziksel ve zihinsel olarak zorlamayın.
Sınavlardan önce açık alanlarda yürüyüşler yaparak bedeninizi ve beyninizi rahatlatabilirsiniz.
Akşam da her zaman hangi saatte yatıyorsanız yine o saatte yatmaya dikkat edin. Tercihler veya alacağınız puan konusunda kafanızı meşgul etmeyin, sadece sınava odaklanın. Sınavdan 1 gün öncesinde hafif bir akşam yemeği yemeğiniz ve sınav sabahında da dengeli bir kahvaltı yapmanız çok önemli.Evden çıkmadan sınavla ilgili belgelerinizi son kez kontrol edin.Rahat edeceğiniz bir kıyafet giymeye dikkat edin. Sınav yerine 1 saat önce varacak şekilde hareket edin".
Süer, sınav anında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
"Soruda sizden ne isteniyorsa ne eksik ne fazla sadece istenileni düşünmeli, kişisel yorumunuza dikkat etmelisiniz.Bazı sorular sizin için çok kolay gelebilir. Cevabın böyle olmadığını düşünürsünüz oysa her testte bilgi seviyesinin üstünde ve altında sorularla karşılaşırsınız. Testin genelini yüzde 10’u çok zor/kolay, yüzde 20’si zor/kolay ve yüzde 40’ı normal bilgi seviyesindedir.Zorlandığınızı düşündüğünüz soruda zaman kaybetmeyin, diğer soruya geçin. Sınavın ilk 15 dakikasında heyecanlanmanızın normal olduğunu ve hemen herkesin bu heyecanı yaşadığını bilerek rahatlamaya çalışın.Sınavın hemen öncesinde sanki bütün bildiklerinizi unutmuşsunuz gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. Bu durum karşısında telaşa kapılmayın. Bunun gerçek olmadığını ve o anki sınav psikolojisinden kaynaklandığını bilmelisiniz.
Sınav esnasında sadece kendi yaptıklarınızla ilgilenin ve etrafınızdakilerin ne yaptıkları sizi ilgilendirmesin. Sınava hangi alanda iddialı iseniz o alandan başlanması moral ve motivasyonunuzu yükseltmek açısından doğru olacaktır. Deneme çözerken yaptığınız sıralamayı değiştirmeden ilerlemek size fayda sağlayacaktır. Çözemediğiniz sorular üzerinde fazla zaman harcamayın.
Sınav, bilgiyi kullanma hızınızı ölçer.Hız ve doğru cevap arasındaki dengeyi kurun.Belirli aralıklarla zamanı kontrol edin. Sınav esnasında çok sık aralıklarla saate bakmanız sizi iyice telaşlandırabilir. Geçen zamanla değil kalan zamanla ilgilenin.Eğer sınavdan koptuğunuzu fark ederseniz birkaç saniye zihninizi dinlendirmek için kaleminizi bırakın 10-15 saniye rahatlayın.Kodlamayı en sona bırakmak riskli bir durumdur, kodlamada dikkat edilmelidir".