Van Sağlık Mensupları Derneği(VANSAMED) üyesi doktorlar, 11 okuldaki lise öğrencilerine alkol, sigara ve uyuşturucu konusunda bilinçlenme semineri vermeye başladı.
VANSAMED’in Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gençlik Projeleri Destek Programları kapsamında kabul edilen projesi uygulanmaya başlandı. ‘Alkol, Sigara ve Uyuşturucuya Karşı Bilinçliyim Projesi’ Lise eğitimi veren 11 ayrı okulda gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında dernek üyesi doktorlar lise öğrencilerine alkol, sigara ve uyuşturucunun zararlarının anlatıyor. Seminer şeklinde verilen eğitimlerden biri de Abdurrahman Gazi IMKB Anadolu Lisesi'nde yapıldı. Seminerdeki ilk sunumu gerçekleştiren Uzman Dr. Esat Kılıç, genç yaştaki insanların beyinlerinin halen gelişmekte olması nedeniyle bağımlılık yapıcı maddelerin kalıcı zararlar verdiğini ifade etti.

Dr. Remzi Toprak ise, sigara kullanımının zararları ve bırakma yöntemlerini anlattı. Sigara bağımlılığının çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu aktaran Toprak, “Ülkemizde nüfusun yarısı sigara kullanmaktadır. Her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölmektedir. Sigara dünyada yılda 4 milyon, günde 11 bin kişinin ölümünden sorumludur. 1984 sonrası; Türkiye’de sigara tüketimi yüzde 80 artarken, ABD’de yüzde 30 azalmıştır.” ifadelerini kullandı.

Dr. İbrahim Türker de alkol bağımlılığıyla ilgili yaptığı sunumda, alkolün ne olduğu, alkol bağımlılığının ne anlama geldiğini anlattı.