Dört bin yıllık Türk zeka ve strateji oyunu "Dokuz kumalak", satranca rakip oldu.

Kahramanmaraş Ticaret Meslek Lisesi öğretmenleri tarafından hazırlanan "Dokuz taşla büyüyorum" çalışması, Avrupa Birliği (AB) Gençlik Projeleri kapsamında desteklendi. Bu kapsamda oyun, kentteki 9 ortaokulda uygulanmaya başlandı.  Projeyle, 4 bin yıllık Türk zeka oyununun öğrencilere tanıtılması amaçlanıyor. 

Proje sorumlusu Ünal Kalaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "dokuz kumalak" oyununun 4 bin yıllık geçmişi olduğunu söyledi.

Zeka ve strateji oyununun, 50 yaş ve üzeri büyükler tarafından bilindiğini anımsatan Kalaycı, "Oyun, eğlendirdiği gibi insanların zekasını geliştirmesi yönünden de önemli. Ama unutulmaya yüz tutmuş ve bilinmez hale gelmişti. Biz de bu zeka oyunumuza sahip çıkmak adına çalışma hazırladık" diye konuştu.

Kalaycı, oyunun, meraklıları tarafından da oynanması için internet sitesinde program hazırlandığını kaydetti.

Proje bitiminde okullar arası turnuva düzenleyeceklerini dile getiren Kalaycı, "Dokuz taşın gelecekte satranç gibi sevilen, talep edilen ve zevk duyulan bir oyun haline geleceğine inanıyoruz. Biz bu oyunu satranca rakip görüyoruz" dedi.

Ortaokul öğrencisi Ahmet Efe Kalaycı ise dokuz taş oynayarak zekasını geliştirdiğini, hamle yapmanın da bir strateji işi olduğunu söyledi.