Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, “Bütün çocuklarımızı eşit şartlara getirmek ve eşit imkanlardan yararlanmalarını sağlamak için ‘engel tanımıyoruz’ diyoruz. Bu bir başlangıç. Türkiye’deki her engelli çocuk ve her engelli birey için bunu yaygınlaştıracağız” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu, “Üçüncü El Projesi” kapsamında, Doğan Çağlar Ortopedik Engelliler Okulu’nda düzenlenen “Tablet ve Cihaz Dağıtım Töreni”ne katıldı. Üçüncü El Projesi ile herhangi bir nedenle kollarını ve ellerini kullanamayan engellilerin, bilgisayar faresi ve klavyesi yerine kullanılacak olan özel üretilmiş gözlük şeklinde kafaya takılan fare yardımı ile tablet bilgisayarın tüm niteliklerini eksiksiz kullanmaları, eğitim alanında fırsat eşitliğinin sağlanması ve bilişim alanında engellerin kaldırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında, Doğan Çağlar Ortopedik Engelliler Okulu’ndaki öğrencilere tablet bilgisayar ve erişebilirlik cihazı verildi.
ÇOCUKLARDAN MEHTERANLI KARŞILAMA
Çocuklar, Bakan Avcı ve Bakan Ramazanoğlu’nu mehter gösterisi ile karşıladılar. Çocukların mini gösterisi Bakanlardan tam not aldı. Gösterinin ardından Bakan Avcı ve Bakan Ramazanoğlu mehter takımındaki çocuklarla bol bol fotoğraf çektirip sohbet etti. Bakan Avcı ve Bakan Ramazanoğlu, mehter gösterisinin ardından okuldaki birkaç sınıfı gezip buradaki öğrencilerle sohbet ettiler. 2A sınıfındaki öğrenciler ellerindeki “sevgili bakanımız sınıfımıza hoş geldiniz” yazılı kartonlarla bakanları karşıladılar. Bakan Avcı ve Bakan Ramazanoğlu sınıf ziyaretlerinin ardından tablet bilgisayarları öğrencilere vermek ve öğrencilerin projeleri hakkında bilgi almak için sergi alanına geçti. Tabletleri birer birer öğrencilere dağıtan Bakanlar sergi alanındaki ‘Engel&Siz Projesi’ hakkında öğretmenlerden bilgi aldı. Engelli öğrencilerin ağız, bilek, göz ve kafaları ile bilgisayarları kullanabildikleri bu alan yıkılan engelleri gözler önüne serdi.
“ENGELİ OLMAYAN ÖĞRENCİLERİMİZ BİLGİSAYARLARDA NELER YAPABİLİYORLARSA ONLARDA BU BİLGİSAYARLARLA AYNI İŞLEVLERİ YAPABİLECEKLER”
Bakan Avcı, dağıtılan tablet bilgisayarlar hakkında bilgiler verdi. “Değişik engelleri nedeniyle normal bilgisayarları ve cihazları kullanamayan öğrencilerimiz için geliştirilmiş engel durumuna göre, elini kullanamıyorsa çenesiyle, sesle, nefesle yönlendirilebilir bilgisayarlar ve aparatlar var” diyen Bakan Avcı, “Öğrencilerimiz bu araçları kullanarak hiçbir engeli olmayan öğrencilerimiz bilgisayarlarda neler yapabiliyorlarsa onlarda bu bilgisayarlarla aynı işlevleri yapabilecekler. Bu proje için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu dağıttığımız özellikli tablet bilgisayarları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız sağladı” diye konuştu.
Öğrencilerin ‘Engelsiz&Siz Projesi’ hakkında da bilgiler veren Bakan Avcı, ilk defa TÜBİTAK yarışmasında bu okulun öğrencilerinin yaptıkları çalışmalarla derece aldıklarını söyledi. Değişik engellerin çocukların bilimde, sanatta farklı şeyler geliştirmesine engel olmadığını vurgulayan Bakan Avcı, “Bu projenin amacı da öğrencilerimize bu özgüveni kazandırmak. Zaten gördüğünüz gibi kazanmış durumdalar. Bizi mehterle karşıladılar” dedi.
“TÜRKİYE’DEKİ HER ENGELLİ ÇOCUK VE HER ENGELLİ BİREY İÇİN BUNU YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”
Bakan Ramazanoğlu, bütün çocukları eşit şartlara getirmek ve eşit imkanlardan yararlanmalarını sağlamak için ‘engel tanımıyoruz’ dediklerini aktardı. Bu engel tanımamazlık içerisinde teknolojinin sunduğu bütün imkanları çocuklar için kullandıklarını ifade eden Bakan Ramazanoğlu şunları söyledi:
“Bir baş hareketi, bir nefes, bir ses hatta elinin kolunun hareketi ile bile bilgisayarı kullanabiliyor programları geliştirebiliyorlar. Burada projeler yapabiliyorlar. Dereceli projeleri var ve bir sürü de üretilmiş projeleri var. Buradan ümit ediyorum ki çocuklarımızın kendi hayatlarındaki engellerin daha az olduğu mutlu, huzurlu ve verimli bir hayatları olacak. Biz de bu konuda elimizden ne geliyorsa, bu imkanları çocuklarımıza sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Bu bir başlangıç. Bundan sonra bütün çocuklarımıza devam edecek. Her biri bunu hak ediyor. Görüyorsunuz çok verimli, çok önemli bir proje, hepsini yaygınlaştıracağız. Türkiye’deki her engelli çocuk ve her engelli birey için bunu yaygınlaştıracağız.”
ÖĞRENCİLERDEN TABLET İÇİN ‘TEŞEKKÜR’
Tablet bilgisayar verilen Bilişim Teknolojileri Bölümü öğrencisi Yasin Yıldız, “Bu tablet benim için çok iyi oldu. Dersler için kitaplarımı indirebilirim ayrıca ders materyali olarak kullanabilirim. Çok mutluyum herkese teşekkür ederim” diye konuştu.