Türkiye Diyanet ve Vakıf Hizmetleri Kolu Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (Diva-Sen) Kahramanmaraş Şubesi ile Başkent Kadın Platformu Derneği'nin ortaklığından yürütülecek "Öznesi Erkek Projesi" ile erkekler, kadına şiddetin azalmasını erkeklere anlatacak.

Başkent Kadın Platformu Derneği Başkanı Nesrin Semiz, sendika binasında düzenlenen toplantıda, projenin, Birleşmiş Milletler (BM) Kadınları İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı ile Sabancı Vakfı Hibe Programı sayesinde hayata geçtiğini söyledi.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde en önemli faktörün bu konudaki farkındalığın artması olduğunu belirten Semiz, "Bu projede amaç şiddetin ne olduğu ya da olmadığı konusunda erkeklerde farkındalık oluşturabilmektir. Toplumu etkileyen sorunlarda toplumu oluşturan kadın ve erkek tüm bireylerin ortak çalışmasının sorunu çözmede daha etkili olacağının güzel bir örneğini oluşturacaktır. Kadına uygulanan şiddet kadının değil aslında toplumun sorunudur. Şimdiye kadar yapılan bütün projelerde hedef alınan kitle kadınlardı. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar arasında sadece bu proje hedefinde erkek olan bir çalışma olduğu için "öznesi erkek" sloganı koyduk."

Semiz, projede gönülle olarak çalışanların da yarısını erkekler oluşturduğunu, şiddete karşı mücadele edenlerde erkek, şiddete karşı bilinçlendirilmesi gereken de erkek olduğu için projelerinin öznesinin erkek olduğunu kaydetti.

- Kahramanmaraş başırılı

BM uzmanı Hediye Nur Hasırcı ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN-WOMEN), Sabancı Üniversitesi ve Sabancı Vakfı ortaklığı ile yürütülen program hakkında bilgi verdi.

UN-WOMEN programının toplumsal cinsiyet eşitliğinin 10 pilot ilde uygulamasını sağlamak amaçlı yola çıkılan bir çalışma olduğunu dile getiren Hasırcı, şunları söyledi: "1 milyon 800 bin dolar bütçeye sahip bir programdır.  Geçtiğimiz yol haziran ayında çıktığımız hibe çağrısında 15 bin liradan 30 bin liraya kadar 9 ilde 10 projeye hibe desteği sağladık. Kahramanmaraş'ta da 2 projeye destek sağlamaktayız. Kahramanmaraş şu anda en başarılı illerimizden bir tanesidir. Çünkü diğer illerden hiç birisi birden fazla projeye hak kazanamamışken, Kahramanmaraş 2 projeyle en başarılı ilimiz seçilmiştir."

İl Müftüsü Muhammet Gevher de toplumsal çalışmaların hepsinde bir hayır ve bereket olduğunu belirtti.

İnsanlar, toplumlar ve aileler arasında çok büyük olmasa da ufak tefek olumsuzlukların yaşandığını anımsatan Gevher, "Umarım bu toplantılar bunların giderilmesine vesile olur. STK'ların bu tip çalışmaları nereden gelirse gelsin iyi niyetli topluma yönelik bir amacı olduğu için biz bunların hepsini destekliyoruz."

- 2012'de 157, 2013'de 95 kadın öldü

Diva-Sen Şube Başkanı Abdulbaki Karakurt da Kahramanmaraş'ta 2012'de 463 boşanma davasının olduğunu duyunca bu konuda duyarsız kalmamak adına önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

2012'de ülke genelinde 160 bin kadının şiddete maruz kaldığın ve bunlardan 157'sinin de şiddet sonucunda hayatını kaybettiğini hatırlatan Karakurt, "2013'de ise 180 bin kadın şiddete maruz kalmış, 95 ölümle de sonuçlanmıştır. Sendika olarak bir nebze olsun kanayan yaraya 'ilaç olabilirmiyiz' mücadelesinin içerisine girdik" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından, projede gönüllü olarak çalışanlara sertifikaları verildi.