Beş veya altı yaşına bastıktan kısa süre sonra okula başlayan çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’na (DEB) daha sık rastlanıyor.

Münih’teki Ludwig-Maximilian Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, erken yaşta okula başlayan çocukların yüzde 5,3’ünde DEB’e rastlanmış. Okula daha geç yaşlarda başlayan çocuklarda ise bu oran yüzde 4,3. Araştırmanın sonuçları başka ülkelerde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarıyla uyumlu.

Uzmanlara göre yaşı daha küçük ve ders görecek kıvama gelmemiş çocukların davranışları sınıftaki diğer çocukların davranışlarıyla kıyaslanıyor ve bu da bu çocukların davranışlarının DEB olarak yorumlanmasına yol açıyor. Böylelikle çocuk için DEB teşhisi ve ilaç tedavisi ihtimali artıyor. Araştırmayı gerçekleştirenler arasında yer alan Jörg Bätzing-Feigenbaum, göçmen ailelere mensup öğrenci oranının yüksek olduğu daha büyük sınıflarda ve dolayısıyla daha zor ders şartlarda aktif çocuklar çok daha fazla göze çarpıyor.

Uzmanlara göre bunda okula başlama politikası da sorumlu. 2003 yılına kadar 30 Haziran bütün eyaletlerde belirleyici tarihti. Bu tarihe kadar altı yaşına basan çocuklar yaz tatilinden sonra okula başlıyordu. Bu tarihten sonra sekiz eyalette belirleyici tarih ileri alınmıştı. Bu tarih şimdi Thüringen’de 1 Ağustos, Rheinland-Pfalz’da 31 Ağustos, Baden-Württemberg, Bavyera, Brandenburg, Aşağı Saksonya, Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) 30 Eylül, Berlin’de ise 31 Aralık olarak geçiyor.

Araştırma için yaşları 4 ila 14 arasında değişen yedi milyon çocuğun 2008 ila 2011 arasındaki bilgilerine başvurulmuş. Uzmanlar, bu gibi teşhislerin çocukların etiketlenmesine ve ilaç tedavisinin de yan etkilerinin olabileceğine dikkat çekiyor ve sonuçların politikacılar kadar doktorlar tarafından da itibara alınmasını istiyor. Almanya’da 500 bin ila 600 bin arasında çocuğun bu rahatsızlıktan mustarip olduğu tahmin ediliyor. Erkek çocuklar kız çocuklarına göre bu rahatsızlığa 3-4 kat daha çok yakalanıyor.