Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) “14 Mart Tıp Bayramı” törenle kutlandı. Kutlama çerçevesinde Gevher Nesibe Teşvik ödülleri, ulusal ve uluslararası bilimsel alanlarda ödül alan öğretim elemanları, TÜBİTAK projesini tamamlanan öğretim üyeleri, ulusal ve uluslararası alanlarda ödül alan öğrenciler, 14 Mart Tıp Bayramı Spor Şöleni'nde dereceye girenlere ödülleri verildi.

Tıp Fakültesi Merkezi Derslikler Amfisinde, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kayseri Tabip Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen kutlama etkinliğine; Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Yetim, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun, İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güven, Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Suat Öktem, Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Özcan ve çok sayıda öğretim üyesi katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Suat Öktem, her tıp bayramında dile getirmelerine rağmen bir türlü sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmediğini öne sürerken, kısmı çözümlerle geçiştirildiğini belirttiği sağlık çalışanlarının sorunlarını bir kez daha özetlemek istediğini kaydetti.

Prof. Dr. Suat Öktem, öncelikle sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin önlenmesi için gerekli radikal tedbirlerin alınmasını istediklerini belirtti. Prof. Dr. Öktem, bu sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla Kayseri Tabip Odası olarak TBMM’de grubu olan partilerin genel başkanlarına birer mektup göndererek, 14 Mart Tıp Bayramı münasebetiyle verecekleri demeçlerde sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişileri partilerine üye yapmayacakları yönde söylemde bulunmalarını istediklerini ve bazı grup başkan vekillerinin TBMM’de bu şekilde açıklama yaptıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Öktem, “Hastalarımıza daha insani şartlarda hizmet vermek için çalışma şartlarının düzeltilmesini istiyoruz. Özlük haklarımızda kayıpların telafi edilmesini istiyoruz. Çalışırken de emekli olduğumuzda insanca yaşamamıza yetecek kadar ve hak ettiğimiz bir ücret istiyoruz. Zorunlu meslek sigortasındaki kademelerin bize yapılan ödemelerde birer çarpan olarak kullanılmasını istiyoruz. Ağır koşullarda sürekliliği olan bir hizmet veriyoruz, bugüne kadar verilmeyen fiili hizmet zammının yani yıpranma payının verilmesini istiyoruz. Aile Sağlığı Merkezlerinde görev tanımı içerisinde yer almayan nöbetlerde dahil olmak üzere, her türlü işlemden vazgeçilmesini istiyoruz. Sonuç olarak, biz doktorlar olarak, bize lütufta bulunulmasını değil, maddi ve manevi tüm haklarımızın artık verilmesini istiyoruz.” dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güven ise konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile geçtiğimiz günlerde Çanakkale’de gerçekleştirilen Tıp Bayramı kutlamasından bahsederken, Çanakkale savaşında şehit düşen askerleri ve gazilerimizi minnetle andıklarını söyledi.

Dekan Güven, “Türkiye tıp alanında nereden nereye geldi. 1915’de, Çanakkale Savaşının olduğu yılda, iki olan tıp fakültesi sayımız bugün 90 civarındadır ve dünya ortalamasının çok çok üzerindedir. Yani tıp alanında önemli mesafe kat ettiğimizi söyleyebiliriz” diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç ise konuşmasında, Kayseri’de kamu hastanelerinin yanında 17 özel hastanenin bulunduğunu ve bu sağlık kuruluşlarında 7 bin doktor ve 15 bin sağlık çalışanının hizmet verdiğini kaydederken, halka en iyi sağlık hizmeti vermek için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Törenin son konuşmacısı Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Yetim de, hekimlerin büyük fedakarlıkla hastalara hizmet verdiklerini belirtirken, tıp eğitimde kalite ve imkanların artırılması için herkese büyük görev düştüğünü kaydetti.

Konuşmaların ardından Gevher Nesibe Teşvik ödüllerinin verilmesi programına geçildi. Ulusal ve Uluslararası Bilimsel Alanlarda Ödül alan öğretim elemanları, TÜBİTAK projesini tamamlanan öğretim üyeleri, ulusal ve uluslar arası alanlarda ödül alan öğrenciler, 14 Mart Tıp Bayramı Spor Şöleninde dereceye girenlere ödüllerin verilmesi ve 2014 yılında atanan öğretim üyelerine cübbe giydirilmesi ile etkinlik son buldu.