Sizde sorulan sorunun cevabını biliyorsanız yorum kısmına yazın hemen yayınlayalım.

MÜLAZIM: Bir kimseye bağlı gibi olan. * Maaşsız acemilik hizmeti. * İlmiyyede: Medrese tahsilini bitirip icazet alan. Stajyer. * Eskiden askerlikte yüzbaşıdan aşağı rütbelerin derecesi, ünvanı.

Musahhih

Dizgi operatörleri tarafından dizilmiş metinlerin provalarında dizgi yanlışı denilen bazı hatâlar bulunabilir. Musahhih, dizgi provalarını okur ve yanlışları işaret eder.

Müşterilerine hatâsız bir iş teslim etmek, bir matbaacı için çok önemlidir; bu bakımdan musahhih, ayrı ve sâkin bir odada çalışır. O, dizilmiş metinlerin ve başlıkların provalarını okur, o metin ve başlıkları hazırlayanların yaptığı yanlışları işaretler. Musahhih, atlanmış kelimeleri, fazla harfleri, açılacak ya da kapanacak heceleri ve satırları, uymayan karakterleri, tersine dönecek cümleleri, unutulmuş noktalama işaretlerini v.b. göstermek için, matbaacılıkta bilinen belirli işaretleri kullanır. Musahhih bu işi yaparken, provaları müsvetteyle karşılaştırarak, büyük bir dikkatle, kelime kelime okur. Böylece meydana çıkarılmış yanlışlar, dizgi operatörü tarafından düzeltilir ve toplanan tashihler, musahhih tarafından tekrar gözden geçirilir.