Girne Amerikan Üniversitesi(GAÜ), Batı Avrupa, Uzak Doğu, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yürüttüğü ‘yurtdışı kampüsleri’ programına 2015 yılından itibaren eklediği Moldova Cumhuriyeti ve bağlı olarak ‘Özerk Gagavuzya Yeri Devleti’nde de, yüksek eğitim projelerinde yüklendiği misyonu genişletme çabalarını sürdürüyor.
Girne Amerikan Üniversitesi’nden yapılan açıklamada; Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar’ın Moldova ziyareti sırasında, Gagavuzya’ya geçerek, Özerk Devlet Cumhurbaşkanı İrina Vlah ve devletin üst düzey yetkilileri ile gerçekleştirmiş olduğu temas ve ziyaretler hakkında bilgi verildi.
Moldova Amerikan Üniversitesi’nin 2016-2017 Akademik Yılı Açılışı münasabeti ile, kutlama dileklerinin de iletildiği GAÜ açıklamasında, “ MAÜ’nün yeni eğitim yılı açılışı sırasında, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Sayın İrina Vlah’ın beraberindeki heyet ile yapılan oturumlara teşriflerini müteakip, yapılan nazik davet üzerine; Kurucu Rektörümüz ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Sayın Serhat Akpınar, beraberindeki çalışma grubu ile birlikte ‘Gagavuzya Yeri Özerk Devleti’ne giderek, davete icabet etmişlerdir. Cumhurbaşkanı İrina Vlah ile makamında yapılan görüşmenin ardından da, Gagavuzya Parlamento Başkanı Adrian Candu ve yüksek eğitim yetkilileri ile de görüşen GAÜ Heyeti, sıcak ve verimli izlenimler ile ‘Gagavuzya Yeri Özerk Devleti’nden ayrılmışlardır” denildi.
Akpınar, “İyi bir izlenim verdiğimizden eminim”
Öte yandan; önümüzdeki günlerde üstlendiği Moldova Amerikan Üniversitesi ‘kurucu rektörlük’ görevini, yerel akademik heyete devretme hazırlığı içerisinde olan Serhat Akpınar; ülkeler arasında oluşan işbirliği ile ikili ilişkilerde geliştirdikleri diplomasi ve tanıtım atağından mutlu olduklarını söyledi. Akpınar, Gagavuzya Cumhurbaşkanı İrina Vlah onuruna verdiği yemekte, “Bölgede, attığımız güzel adımların uzunluğu ve hızı artacak, iyi izlenim verdiğimizden eminim. Bu nedenle, Romanya ve Ukrayna’dan bize karşı çok ciddi yaklaşımlar var. Sırada, ilk etapta Romanya ile ilgili düşüncelerimizin hayata geçirilmesi olduğunu artık söyleyebilirim” dedi.