Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hukuk Topluluğu tarafından düzenlenen panelde, Av. Dr. İsmail Esin ve Av. Eren Kurşun “Hukukçu Nasıl Olmalı” konusunda hukuk fakültesi öğrencileriyle bilgi paylaşımında bulundu.

Öğrencilere iyi bir hukukçu nasıl olunması gerektiği konusundan tavsiyelerde bulunan Av. Dr. İsmail Esin, iyi bir hukukçunun aynaya bakarken, "bir önceki gün utanacağı bir şeyi görmeyen olmalı" şeklinde konuştu. Esin, “Utanacağın bir şeyi yapma ama unutma ki, yarın aynı aynaya yeniden bakacaksın. Bugün de utanacağın şeyi yapma, dün yapmadığın için bugün aynaya mutlu bak, yarın tekrar bakacağını hatırlayarak yaşamak gerekir” dedi.

İyi bir hukukçuda, sorumluluk duygusu, disiplin, bilgi gerekir diyen Esin, “Çalışmadan, yanlışlıkla, tesadüfen hiçbir şey olmuyor. Eskiden bilgiye ulaşmak çok zordu. ‘Francis Bacon, bilgi güçtür’ dediği zamanlarda bilginin kaynağı üniversitelerdi, oradaki kütüphanelerdi ve üniversitede eğitim dili ve akademik dil Latinceydi. Latince bilmeyen, üniversiteye kabul edilmemiş birinin bilgiye ulaşması imkânsızdı, onun için bilgiye ulaşmak çok büyük bir gücü ifade ediyordu. Güçlü oldukları için mi bilgiye ulaşıyorlardı ya da bilgiye ulaştıkları için mi güçlü oluyorlardı bu tartışma konusu. Eskiden kaynak bulmakta, kitap bulmakta, makale bulmakta, takip etmekte çok güçlük çekilmişti. Geçtiğimiz yüzyıllar böyle geçerken, günümüzde cebimiz taşıdığımız telefonlarla dahi dünyadaki çok ciddi kütüphanelere erişmek mümkün oldu. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay ama bilgiyi doğru şekilde kullanabilmek için doğru analiz edebilmek gerekir. Çok çalışmak ve yabancı dili çok iyi öğrenmek lazım. 2017 Yılında yabancı dil biliyor musunuz? Sorusunu genç nesle sormuyor olmamız lazım. Bilgiyi mantıklı bir şekilde kullanmak ve disiplin çok önemli. Disiplini kaybettiğiniz zaman ne zeka ne de bilgi bir işe yarıyor” şeklinde konuştu.

İyi avukat olmanın yüzde yetmişinin iyi insan olmaktan geçtiğini söyleyen Av. Eren Kurşun ise, “İyi bir insan olunca kişi kendini müvekkilinin yerine kor, birinin hakkına helak getireceğini düşünmek insanın kabusu olur, gereksiz iş yapmaz sadece gerekeni yapar, türbinlere oynamaya çalışmaz ve karşı tarafın derdini anlaya çalışır” ifadelerini kullandı. Kurşun, konuşmasının devamında, “İlk önce karşı tarafın ne istediğini, ne yapmaya çalıştığını anlamak lazım. Karşı tarafının her ne kadar çıkarları sana karşı olsa da onu anlamaya çalışmalı, kendinizi onun yerine koymalısınız. Tekniğe odaklanırken insanlık yönünü kaçırmamak gerekir. İşin en önemli kısmı iyi bir insan olmaktan geçiyor. Yetirince uzun bir süre makul, çalışkan ve dürüst kalınabilinirse başarı kaçınılmaz oluyor. Çalışkan olmak, işi ciddiye almak ve asla rahatlamamak gerekir. ‘Ben oldum, artık hukuku bitirdim’ anlayışı hakim olduğunda bir süre sonra başarı diye bir şey kalmıyor çünkü hukuk öyle bir şeydir ki yetmiş yıl boyunca okusanız dahi bitirilebilecek bir şey değil. Hep aç olmak, hep merak etmek, sorgulamak gerekir ve bunları yaptıktan sonra iyi avukat olama şansınız yok” diye konuştu.