Resmi bir ziyaret amacıyla Etiyopya’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) toplantısında Türk işadamlarını Etiyopya’ya yatırım yapmaya çağırdı. Etiyopya Başbakanı Ato Hailemariam Desalegni ile ortak basının karşısına çıkan Erdoğan, Türk yatırımcılarının enerji, müteahhitlik ve savunma sanayi gibi alanlarda Etiyopya’ya önemli katkılar sağlayabileceğini ifade etti.

Etiyopya’nın yaklaşık 1 milyon 120 bin kilometrekarelik yüzölçümü, 97 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şirketlerimizi, iş adamlarımızı, girişimcilerimizi bu güzel ülkeye daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum. Burada sizi samimiyetle davet eden size her türlü kolaylığı göstermeye hazır bir ülke var. Bu ülkenin şartlarına ve gerçeklerine uygun bir şekilde Etiyopya halkıyla bütünleşerek burada iş yapmanızı arzu ediyorum." şeklinde konuştu.

Şimdiye kadar yaklaşık 2,5 milyar dolar değerindeki 14 projenin Türk firmaları tarafından üstlenildiğini işaret eden Erdoğan, 3 milyar dolara ulaşan Türk yatırımları ile Etiyopya’nın, Türkiye’nin Afrika’da en fazla yatırım yaptığı ülkeler başında yer aldığını söyledi.

TECRÜBEMİZİ PAYLAŞMAK İSTİYORUZ

"İşadamlarımızın Türkiye içinde ve dışında çok önemli yatırımları var." diyen Erdoğan, "Öncelikle tecrübelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sadece bir tarafın kazandığı bir ilişkinin hem ahlaki, hem sağlıklı hem de sürekli olmadığına inanıyoruz. Türkiye olarak varlık gösterdiğimiz her ülkede her bölgede win win esasına göre, birlikte kazanma esasına göre hareket ediyoruz. Onun için ekonomik işbirliğimizi sadece ticaretle değil yatırımlara da dayandırmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

ENERJİ ALANINDAKİ İMKÂNLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’daki konuşmasında enerji imkânlarına da değindi.

"Burada bizim en güçlü bankamız Ziraat Bankası’nın yer almış olması veya alacak olması gerek Türkiye açısından Türk girişimciler açısından gerekse Etiyopya açısından çok önemli bir sıçrama tahtası olacaktır." diyen Cumhurbaşkanı şu ifadeleri kullandı:

"Burada bakınız 50 megawatlık bir kapasiteye sahip burada su potansiyeli var. Elektrik enerjisi noktasında sıkıntı var. Dolayısıyla burada hidroelektrik santraller kurma noktasında biyotik sistemiyle buna girmek isteyen girişimcilerimiz olursa yanlarında başka ortaklar da almak suretiyle burada böyle bir şeye açık olduklarını ve bu konuda da kendilerinin alım garantisi vermek suretiyle böyle bir şeye girebileceklerini de söylüyorlar. Dolayısıyla bu konuda da bence iyi düşünmek ve böyle bir adımı atmak ki gerek Etiyopya’nın elektrik enerjisi noktasındaki ihtiyacını sıkıntısını gidermede gerekse bunun yanında bir diğer kullanma suyunda içme suyunda da tabii ki buranın ihtiyaçlarını gidermesi bakımından çok çok önemli bir imkân tesis edecektir. Burada RES’lere (Rüzgar Elektrik Santrali) girilebilir, bunun yanında HES’lere (Hidro-elektrik Santral) girilebilir, burada güneş enerjisine girilebilir; burada jeotermale girilebilir; tüm bunların hepsi bir imkân olarak var. Bütün mesele planı programı yapıp bu konudaki adımı atmaktır."

TİCARET HACMİ DÜŞTÜ

İki ülke arasındaki ticaret hacminin daha yukarılara çekilmesi gerektiğine dikkat çeken Recep Tayyip Erdoğan, "Etiyopya’nın ticaret hacmi 2013 yılı sonunda 420 milyon dolara ulaşmıştı. Fakat 2014’te maalesef bir düşüş sözkonusu. Öyle zannediyorum ki 2014’te 400 gibi bir rakamla herhalde sonuç bulacak. Ben ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini çok yukarılara çekebileceğimize inanıyorum. İnşallah en kısa zamanda bunu 500 milyon dolara ulaştırmalıyız diye düşünüyorum." diye konuştu.

DEİK Türkiye - Etiyopya İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Yusuf Aydeniz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından her iki ülke liderine de hediye takdim etti. Yusuf Aydeniz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a üzerinde portresi işlenmiş bir deri verdi. DEİK Genel Başkanı Ömer Cihat Vardar da Etiyopya Başbakanı’na bakırdan yapılmış bir tabak hediye etti.