Gazi Üniversitesi Rektör Adayı ve Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Ersoy, üniversite sorunlarının çözümünde demokratik yaklaşımın önünü “Serbest Kürsü” projesiyle açacağını söyledi.
Rektör adayı Prof. Dr. Ersoy, Gazi Üniversitesi’nin daha çağdaş, demokratik ve özgürlükçü bir yaklaşıma sahip olabilmesi adına hazırladığı “Serbest Kürsü” projesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Üniversitelerimiz ülkenin geleceğine yön veren bilim yuvaları olmalıdır” dedi.
Prof. Dr. Ersoy şöyle konuştu:
“Bilim yuvası denildiğinde aklımıza nitelikli akademik eğitimin verildiği, demokratik her türlü tartışma ve araştırmanın yapıldığı yer olarak üniversiteler gelmelidir. Gazi Üniversitesi’nin adının yapılan akademik çalışmalar ve araştırmalar, yetiştirilen nitelikli öğrenciler ve uluslararası aktiviteler ile anılması en önemli hedefimiz. Liyakate dayalı sistem sayesinde akademik kalitenin artırılmasının ardından üniversitelerin odağı olan öğrencilerimizin ihtiyacı olan imkanları sağlamak zorundayız.”
Prof. Dr. Emin Ersoy, üniversitelerin özgürce ifade edilen fikirler sayesinde gelişebileceğini vurgulayarak, “Gazi Üniversitesi’nde tüm görüşlerin paylaşılmasına ve çözüm önerilerine açık olmalıyız” diye konuştu.
Farklı düşüncelerin bolluğu ve zenginliğinin topluma güç katacağını ve gelişimi destekleyeceğini belirten Ersoy, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“İşte bu yolu açabilmek için üniversitemizde düşüncelerimizin rektöre ulaşabileceği bir serbest kürsüye ihtiyaç var. Türkiye’de ilk kez yapılması düşünülen bu uygulama ile 15 günde bir olmak üzere Rektörlük binasının önüne konulacak Serbest Kürsü’de Rektörümüz, 1 saat boyunca konuşma yapmak isteyen öğretim üyelerinden öğrencilere, idari personelden hemşirelerimize kadar tüm Gazi Üniversitesi mensuplarının görüşlerini dinleyecek. Serbest Kürsü için belirlenecek sürede konuşmacılar, istedikleri herhangi bir konuda sorunlarını dile getirerek çözüm önerilerini sunabilecekler. Serbest Kürsü’de fikirlerini açıklayabilmenin tek kuralı hakaretten uzak terbiyeli bir dil kullanımı olacak. Katılımcılar birbirlerine hoşgörü gösterdiği sürece Serbest Kürsümüz herkese açıktır.”
Prof. Dr. Ersoy, projesini açıklamasının ardından öğretim üyeleri, öğrenciler ve idari personel gibi Gazi Üniversitesi’nin tüm birimlerinden son derece olumlu tepkiler aldığını bildirdi. Serbest Kürsü’de konuşulanların sadece rektör ve katılımcılar tarafından dinlenmeyeceğini, aynı zamanda yazıya dökülerek üniversitenin web sitesinde de yayınlanarak herkesin bilgilendirmesine sunulacağını açıklayan Prof. Dr. Emin Ersoy, “Serbest Kürsü projesine gösterilen ilgi beni çok mutlu etti. Belli ki bu konuda üniversite bünyesinde görüşünü dile getirmek isteyen pek çok kesim var. Demokratik bir yönetim anlayışı çerçevesinde bu görüşlere imkan sağlanacak olması herkesi de mutlu edecektir. Sorunların ve çözüm önerilerinin bizzat rektör tarafından dinlenmesi Gazililere verdiğimiz değerin de bir göstergesi olacak. Gazi’de üniversite kültürünün geliştirilmesi hedefimiz için bu projeyi çok önemsiyorum. Amacımız Gazi Üniversitesi’ni hak ettiği yönetime kavuşturmak” dedi.