Bu yıl Türkiye’de ve dünyada mülteci sorunu temasıyla düzenlenen III. Genç Diplomatlar Konferansı 28-29 Mayıs’ta Bahçeşehir Okullarının 23 ilden katılan 130 lise öğrencisinin katılımıyla Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.
III. Genç Diplomatlar Konferansı’nda, ‘Sosyal ve Kültürel Entegrasyon, Hukuksal Entegrasyon ve Uyum Sürecinde Mültecilerin Eğitimi’ konuları masaya yatırıldı. 2 gün süren konferansın sonunda öğrenciler tarafından pek çok yeni çözüm önerisi sunuldu.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel gençlere şu sözlerle seslendi:
“Göç tüm dünyanın en önemli sorunu, eğer sebeplerini araştırıp çözüm geliştirmezsek sizlere iyi bir dünya bırakamayız. Entegrasyon için yani Suriye kökenli mültecileri Türkiyelileştirmek için mutlaka eğitim vermeliyiz. Sadece mültecileri değil kendimizi de bu durumla doğru bir şekilde mücadele edebilmek için eğitmeliyiz. Suriyelilerin çoğu, yüzde 75’i geri dönmeyecek şekilde uyum süreçlerini işletmeliyiz. Bunun için en önemli yapmamız gereken eğitimle bu entegrasyonu sağlamak. İlk olarak Suriyeli çocuklar Türkçe öğrenmeliyiz. Bu nedenle 300 bin çocuğa Türkçe öğreteceğimiz büyük bir proje başlattık. Biz duyarsız kalmadık siz gençlerden ricam siz de duyarsız kalmayın. Bu sizin için büyük bir insanlık görevidir”
“BAHÇEŞEHİR OKULLARI BU SORUNA DUYARSIZ KALAMAZDI”
Bu yıl III. Genç Diplomatlar Konferansını gerçekleştirdiklerini söyleyen Bahçeşehir Okulları Lise Koordinatörü Salih Akbay ise şunları söyledi.
“ Etkinliği bütün Bahçeşehir Okullarından toplam 130 öğrenciyle gerçekleştiriyoruz. Amacımız öğrencilerimizin toplumsal farkındalıklarını artırmak, öğrencilerimizin yaşadığı günlerdeki sorunlarına sahip çıkmalarını sağlamak, genç beyinlerin üreteceği çözüm yollarını yaratmak. Genç Diplomatlar Konferansının temellinde yatan gerekçe budur. Diğer taraftan mülteci sorunu bugün Türkiye’nin en acil çözüm arayan meselelerinden bir tanesi. Çünkü 2,5 milyon misafirimiz var ev sahibi olmaya aday. 800 bin Bahçeşehir Okulları Lise Koordinatörü Salih Akbay Avrupa’ya geçen mülteci var ve 5 bin mülteciye Akdeniz mezar oluyor. Dibimizde bu kadar büyük bir sorun varken, kendi içimizde bu kadar büyük bir problem varken Bahçeşehir Okulları olarak buna duyarsız kalmıyoruz. Bu nedenle Bahçeşehir Okullarının bu sene ki gündemi mülteciler konusu oldu. Öğrencilerimizin bu konuyla ilgili yaratıcı ve doğru çözümler üreteceğini, toplumumuza katkı sağlayacaklarına inanıyorum.’’
Bahçeşehir Okulları Lise Koordinatörü Salih Akbay’dan sonra Bahçeşehir Üniversitesi Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi Kurucusu Yrd. Doç. Dr. Ulaş Sunata Özdemir Türkiye’de ve dünyada mülteci sorunuyla ilgili uzun süredir yaptığı araştırmalardan oluşan bir sunum gerçekleştirdi.
“ÖĞRETMENLERİMİZ BİZE DESTEKLERİNİ ESİRGEMİYORLAR”
Genç Diplomatlar konferansında, genel sekreterlik görevini yürütüyorum diyen 11. Sınıf öğrencisi Bora Berkay Genç, “Bu seneki konumuz mülteci problemi son, üç ya da beş yıl içerisinde dünyayı ilgilendiren problemlerin başında geliyor. Genç diplomatlar olarak bizler de burada hem sonuç hem de süreç odakları çalışmalarımızı paylaşıyoruz” dedi.
Konferanstaki sürecin kendilerine çok şey kattığını dile getiren, Bora Berkay Genç, Bu konferans sürecinde kendimizi gerçekten bir diplomatmış gibi birleşmiş milletler salonunda konuşuyormuş gibi hissediyoruz. Ayrıca dünya problemleri için farkındalığımızı artıyoruz. Öğretmenlerimiz bu konuda bizleri oldukça teşvik ettiler. Diplomasi ve siyasi alanda da bize desteklerini esirgemiyorlar” diye konuştu.
Genç Diplomatlar konferansı, 2. günde delegelerin çözüm önerilerini sunmalarının ardından gerçekleşen sertifika töreniyle sona erdi.