Yrd. Doç. Dr. Akif Köten, sadece insanların değil; bitkiler, hayvanlar, toprak ve suya olan gerekli saygının da gösterilerek birlikte yaşanması gerektiğini söyledi.

Mudanya İlçe Müftülüğü’nün organize ettiği Kutlu Doğum programı, Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Mudanya Kaymakamı Orhan Çiftçi ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Şeker, İlçe Emniyet Müdürü Abdullah Atagün ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin hazır bulunduğu program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve meali ile başladı.
Mudanya İlçe Müftüsü Ömer Faruk Kesimoğlu’nun günün anlam ve önemini belirten konuşması ardından İmam Hatip Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan Erguvan Gençlik Korosu, din görevlisi Ufuk Yozgatlı önderliğinde ilahi dinletisini sundu.
Programda “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” konulu konferans veren Uludağ Üniversitesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akif Köten, “Biz hiçbir şeyi boş yere yaratmadık” ayeti kerimesinin mealiyle başladığı konuşmasında, Allah’ın tüm yaratılanların birlik ve beraberlik içinde yaşamasını istediğini söyledi. Sadece insanların değil, bitkiler, hayvanlar, toprak ve suya olan gerekli saygının gösterilerek birlikte yaşanması gerektiğini Hadis-i Şerifler'den örneklerle anlatan Köten, “Hz. Peygamberimiz'i nübüvvet görevi Allah’ın yaratıcısı olduğunu göstermek, inanlar olsun inanmayanlar olsun birlikte uyum içerisinde yaşamaya davet ediyordu. Bunu Müslümanların en güçlü olduğu anda bile gayri Müslimlere davranışlarıyla göstermiştir. Osmanlı zulüm ve işkence görerek yerlerinden edilen Müslümanların Anadolu’ya göçmesine rağmen, Anadolu’da yaşayan gayrimüslimler dokunmamıştır. Birlikte yaşayabilmek öncelikle Müslümanların kendileriyle barışık olmaları ile mümkündür” diye konuştu.
Program şiir, kompozisyon, hutbe yazma ve Çanakkale şiiri okuma dallarında okullarında dereceye girenlere verilen ödüllerle sona erdi.