İstavrit azmanı nedir Halk arasında hangi balık için istavrit azmanı ifadesi kullanılır

Cevap: Ton balığı

Balık mevsimindeyiz, İstanbul tezgahları Kerbela'ya dönmüş arkadaş. Canım çok sıtkın! Geçen balıkçımı arayıp bir kucak ağlayınca adam bana dedi ki: "ne vereyim abime!" Dedim ki abi, tezgahta hamsi istavrit, donmuş uskumru, çipura, levrek dışında balık görmek istiyorum.
 

Serçe parmağımdan küçük barbun avlayan balıkçı


Aradan iki gün geçti aradı: "Blogger Bolat, tezgah canlandı gel!"Üşenmeden giyindim çıktım, vardım bizim balıkçıya! Abi, yine aynı balıklar, hamsi, istavrit, çipura, levrek, somun, üstüne bir de barbun gelmiş ama barbun denmez ona başka bir ülkede avlasan cinayetten tutuklarlar adamı! Serçe parmağımdan küçük, garibimin üzerinde pul bile oluşmamış düşünün denizi nasıl trollediyse ahlaksız balıkçılar! Daha fazla bozmayayım ağzımı!
 

Balıkçı'nın Blogger Bolat'a sürprizi


Lafı uzatmayalım, ortada büyük bir fecaat var. Bıraksam bir kaç kelam edecek ama sinirlenme Bolat diyorum! Dedim ki sürprizin bu yavru barbun mudur paluhçu! "Yok dedi sana bir kasa yaptım!" Ne kasası uşağum sor hele cebimizde o kadar para var mı? Yavru barbuna bile 35 TL koymuşsunuz utanmadan, kitap bunun neresinde!

Bizim balıkçı sırıtarak depoya indi beyaz köpük kasayı açtı! "Ne var bunda Blogger Bolat tahmin et!" Uşağım ne bileyim kara kışta aradın geldim işte! Bak para yok, kasa elinde patlamasın! "Yok sen kesin alırsın bunu!" De uzatma aç bakalım! Vee beyaz köpük kasanın üstündeki örtü açılıyor!

Ben şok, ben şaşkın, ben dumur! İstavrit bu! Azman İstavrit, Eşek İstavriti! 
Dur heyacanlanma adam! Nedir eşek istavriti, azman istavrit! Kraça istavriti düşün, hani hamsi gibi çıtır çıtır tavasını yiyorsun ya! Evet, onun 10 yıl balıkçı ağlarından kurtulmuş şeklidir. 10 istavrit büyüklüğünde.

Bir istavrit düşün ki body building yapıyor! Heh işte o azman istavrittir, eşek istavritidir.  
 

Azman İstavritle bir blog yazarının kavuşma bayramı

Eşek İstavriti İstanbul

Evet, istavrit ama azman İstavrit, biraz kaba bir tabirle eşekistavriti! Dimağım açıldı, gönlüm şenlendi, kendime geldim! Kaç para uşağım!

"Tahmin et!" Ne tahmini para yok üzerimde diyorum! Bak daha müşteriye balık ayıklayacan, kasanın önü olmuş, metrebüs kuyruğu!

Söyle hade fiyatını, azman istavrit kaç lira?
"Abi yedi lira!" Kapat, kasayı kapat, kimse görmesin!
Kilosu 7 liradan Azman İstavriti aldım eve geldim!

Ben fırçalar yedim, ben ağır sözler işittim! Senin yüzünden no-frosta sebze bile koyamıyorumdan girdik, elektrik kesilirde balıklar kokar inşallaha kadar geldik...
 

Ama Blogger Bolat pişkin, sakin, huzurlu!

Tamam canım, haklısın canım, bir daha dikkat ederim! Neye dikkat edecen adam ağzına kadar doldurdun zaten! Benim kafa başka yerde! Hemen balıkları temizlemeli ve dolaba yerleştirmeli! Aldım o Azman İstavritleri teker teker ayıkladım! Hepsini 6'şar yedişer olacak şekilde buzluk poşetlerine koydum! Huzura erdim!
 

Bilmediği konuda ahkam kesen abiler bi susun bea! 


Kasada çok bilmiş bi abi dedi ki, tadı yoktur onun, zaten iyi balık olsa eşek istavriti, azman istavrit demezler! Ah be abicim ah! Aşağılama o eşeği, eşek aslında insan evladından daha insandır ama senin bundan haberin yok. Seni mobilize eden odur! Murdar, bi b..ka yaramayan, aslana, aslanımmm, kaplanımm diyorsun! İnsana ve diğer hayvanlara saldıranaslana hayransın! Ama  tüm yükü üzerine sardığın, elinin altında bedava hamal olarak kullandığın, zaman zaman usulsüzce kesip sucuk yaparak etinden, sütünden derisinden faydalandığın eşeğe hakaret!
 

Karadeniz İstavriti Yemek

Sen aslansın abi, eşek benim! 


Aldım 1 kasa Azman İstavriti çıtır çıtır Cumartesi, Pazar altınasoğan halkaları ve maydanozdan oluşun nebatı serip fırına vereceğim, sonra o bana höyküren eşim ve çocuklarımla çıtır çıtır yiyip, kendime geleceğim! Yerken mutlu mesut kavga gürültü olmayacak o ayrı!

Şimdi  İstavrit yemeyene buradan duyurulur. İstavrit yüzey balığıdır. Civa tutmaz sağlıklıdır. Azman istavrit yakalanamayan istavrit neslinin lüfer kadar olmuş şeklidir, tadına, lezzetine doyum olmaz! Tercih senin! 

Ben Azman İstavrite heyran! Ben eşek İstavritine kurban!
             
 

İstavrit kelimesinin kökeni etimolojisi


İstavrit kelimesi Yunanca "stavros" yani istavroz, yani haç kelimesinden gelir, kılçık kemiği haça benzediği için balığa bu isim verilmiştir.