Kedilerin insanlara alerjisi olabilir, insanların soğuk havaya allerjisi olabilir, Antartika'da köpek vardır, Vampir yarasalar koşabilir Hangi ifade yanlıştır 

Hangi ifade yanlıştır?

A: Kedilerin insanlara alerjisi olabilir

B: insanların soğuk havaya alerjisi olabilir

C: Antarktika'da köpek vardır

D: Vampir yarasalar koşabilir

.Cevap: Antarktika'da köpek vardır

Alerjileri olan insanlar ve kediler

Bir kediniz olmasını istiyorsunuz; ancak sizde ya da ailenizin başka bir üyesinde bulunan alerjiler konusunda endişelisiniz. Belki de zaten bir kediniz var ve alerjinizin sorun oluşturduğunu fark ettiniz. Size iyi bir haberimiz var: Alerjileri olan insanlar ve kediler bilikte yaşayabilir!

Kediye karşı alerji, derilerinden salgılanan yağlarda ve tükürüklerinde bulunan belirli bazı proteinlere gösterilen reaksiyondan kaynaklanmaktadır.

Bağışıklığa güvenmeyin

Bazı kişiler kendi kedilerine karşı bir bağışıklık geliştiğini, yani alerji sorununu 'aştıklarını' bildirmektedir. Bu durum bazıları için geçerli olsa da, yeni bir kedi alıyorsanız buna güvenmemelisiniz. Daha fazla maruz kalma sonucunda alerjik reaksiyonun kötüleşmesi mümkündür.

Yeni bir kedi alıyorsanız ve alerji konusunda endişeleriniz varsa, ev ortamına daha az tüy dökmeleri nedeniyle, uzun tüylü bir ırk yerine kısa tüylü bir ırk almayı düşünebilirsiniz. Bir safkan istiyorsanız, bir Devon ya da Cornish Rex düşünmelisiniz. Diğer ırklarda bulunan tüy tabakalarının bir kısmı bu kedilerde yoktur ve dolayısıyla daha az reaksiyon oluştururlar. Sphinx ırkı tamamen tüysüz ve son derece sevecendir. Tüm kedilerin kendilerini yalayarak temizlediklerini ve alerjik reaksiyonun tüylerden kaynaklandığı kadar tükürükten de kaynaklandığını göz önünde bulundurmalısınız.

Bir kediniz olduğunda, alerjilerin üstesinden gelmenin anahtarı titizliktir. Evdeki düz yüzeyleri düzenli olarak aşağıya doğru silin ve sık sık elektrik süpürgesi ile temizleyin. Ayrıca kedinin üzerinde uyuduğu her yatağı düzenli olarak yıkayın.

Erişimin sınırlanması

Kedinizin evin bazı bölümlerine girmesini sınırlandırmak isteyebilirsiniz. Alerjik bir bireyin yatak odası, kedi için kesinlikle yasak bölgedir. Döşemeleri ahşap olan odalar daha az alerjen barındıracak ve temizlenmesi halıya kıyasla daha kolay olacaktır. Evinizde yalnızca birkaç odada halı varsa, muhtemelen kediyi bu odalardan uzak tutmalısınız.

Kumaş kaplı olan mobilyalar fazla miktarda alerjen tutacağından, kedileri bu mobilyalardan uzak ya da bunların bulunduğu odaların dışında tutmayı tercih edebilirsiniz.

Dökülen tüylerin hava dolaşımına girmesini engellemeye yardımcı olması nedeniyle, kedinizi daha fazla fırçalamanız, alerjik reaksiyonların azalması açısından daha yararlı olacaktır. Haftada bir kez fırçalanması iyi, daha sık fırçalanması çok daha iyidir.

Kedinizin uzun kışlık tüylerini dökeceği ilkbahar mevsiminde, tüylerini tararken özellikle dikkatli olmalısınız. Mümkün olan her durumda, tarama işlemi kedilere karşı alerjisi olmayan bir kişi tarafından ve ideal olarak dışarıda yapılmalıdır.

Tükürük, tüy ve kepekteki reaksiyona neden olan proteinlerin idrarda da bulunması nedeniyle, kum kabının düzenli olarak temizlenmesi de yardımcı olacaktır.

Yaşamınızı kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz anti-alerjik ilaçlar ve bu sorunu çözümlemenin olası diğer yöntemleri konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.

Soğuk Alerjisi Konusunda Uzmanlar Uyarıyor

Soğuk alerjisi, ‘soğuk ürtikeri’ olarak da bilinen vücudun soğuğa karşı gösterdiği alerjik tepkidir. Halk arasında ‘soğuk ısırması’ da olarak bilinir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, soğuk alerjisi konusunda uyarıda bulundu, tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Vücut ısısının düşmesi ile bağışıklık sistemi alerjik tepki verir. Soğuk rüzgâr, soğuk yiyecekler, soğuk suyla temas ile soğuğa maruz kalınan bölgelerde ortaya çıkar. Soğuk havaya maruz kalınan alanda alerjiye sebep olan antikorlar kanda açığa çıkar. Soğuk alerjisinin tipik belirtileri vardır. Kaşıntı, kızarıklık, karıncalanma, uyuşma, ağrı ve yanma belirtileri baş gösterir. Soğuk alerjisi hapşırma, burun tıkanıklığı, astım gibi solunum yollarını da tetikleyebilir. Soğuk bir şey yenilir veya içilirse dilde, dudaklarda, boğazda şişmeler görülebilir. Hatta nefes almayı zorlaştıracak kadar nefes yolu şişerek kapanabilir.

Soğuk ürtikeri hafif seyredebilmekle birlikte çok şiddetli olduğu durumlar da vardır. Şiddetli soğuk alerjilerinde mide ülseri, karın ağrısı ve kan basıncında düşme, şok, bayılma ve ölüm vakaları da gerçekleşebilir. Kısa sürede düzelebildiği gibi bazı hastalarda yıllarca sürebilir.

TANISI NASIL KONUR?

Soğuk alerjisinin kesin teşhisi için buz-küp testi uygulanır. Bu test sırasında soğuk bir cisim deriyle beş dakika temas ettirilir. Deri daha sonrasında ısıtılır. O yerin kızarıp şişmesi tanıyı kolaylaştırır.

SOĞUK ALERJİSİ TEDAVİSİ

Soğuk alerjisini önlemenin en iyi yolu soğuk havadan kaçınmaktır. Koruyucu kıyafetlerle vücudu korumak faydalıdır. Herhangi bir alerji belirtisinde dermatoloji doktoruna gidilmesi gerekir. Vücuttaki alerjik reaksiyonları kontrol etmek için ilaç tedavisi uygulanır. Antihistaminik ilaçlar, alerjinin geçirilmesinde yardımcı olurlar. Eller ve ayaklar için soğuk sıcak kontrast banyoları ile cilt sıcaklığındaki değişimlere karşı uyum sağlanarak soğuk alerjisi olasılığını azaltmak hedeflenir.

Dirençli durumda ilaç tedavisi tam bir iyileşme sağlamayabilir. Üst basamak tedavilere geçilir.