Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce başlatılan incelemede, kuş gribinin tespit edilmesi üzerine bölge karantina altına alındı. Kanatlı hayvan giriş-çıkışı yasaklandı.

Balıkesir'in Bandırma ilçesi Edincik Mahallesi'nde 4 ay içerisinde 40 binden fazla tavuğun telef olması üzerine, Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce başlatılan inceleme tamamlandı. Numunelerin gönderildiği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın İstanbul Pendik'te bulunan araştırma laboratuvarındaki çalışmalar tamamlandı. Yapılan incelemelerden sonra tavukların toplu telef olmalarının nedeninin 'Kuş Gribi' olduğu saptandı. Bu bilgi, Kaymakam Ali Mantı'ya bildirildi.

Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, ilçede kuş gribi virüsü tespit edilmesi nedeniyle kanatlı hayvanların itlaf ve imhasına başlandığını, karantina tedbirlerinin uygulandığını açıkladı. Mantı, bir süredir ilçe gündemini meşgul eden ve tedirginliğe neden olan kuş gribi virüsünün yeniden ortaya çıktığı yönündeki iddialara yanıt verdi ve kuş gribi virüsünün ilçedeki bir işletmede görüldüğünü doğruladı. Kaymakam Mantı, ilçenin Edincik Mahallesi'ndeki bir kanatlı hayvan çiftliğinde virüsün tespit edildiğini, bunun üzerine gerekli itlaf ve imha çalışmaları ile karantina uygulamaları yapılmaya başlandığını açıkladı. Kaymakam Ali Mantı, şunları söyledi:

"Edincik Mahallesi'nde kuş gribi virüsü tespit edilmesi üzerine, karantina tedbirleri alınıp, mihrak bölgesini kapsayan koruma ve gözetim alanları oluşturulmuş ve hastalıktan şüpheli hayvanların itlaf ve imhası yapılmıştır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın talimatları çerçevesinde, hastalığa yönelik olarak Kuş Gribi Hastalığı Acil Eylem Planı gereğince takip, kontrol ve hazırlıklar yapılmıştır. Bu çerçevede yapılan çalışmalar neticesinde Bandırma ilçesi Edincik Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir işletmede görülen ölümler üzerine, işletmeden alınan numunelerde Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü laboratuvarında yapılan analizlerde Kuş Gribi virüsü tespit edilmiştir. Hastalığın görüldüğü işletmede her türlü kordon karantina tedbirleri alınmış, itlaf ve imha işlemlerinden sonra temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri yapılmıştır. Ayrıca, hastalık tespit edilen işletmenin hemen yakınında ve bulaşma riski taşıyan bir başka işletmedeki kanatlı hayvanlar da itlaf ve imha edilmiştir. Koruma ve gözetim alanında bulunan diğer işletme sahipleri ve vatandaşlarımıza hastalık hakkında bilgilendirme yapılmış olup, insan ve hayvan sağlığına yönelik her türlü tedbir alınmıştır."