Almanya'nın başkenti Berlin, özellikle ilkokul birinci sınıf öğrencileri için yer sıkıntısı çekiyor.

Berlin'de okul tatili dönemi yaklaşırken birçok okul kaldırabildiğinden daha fazla öğrenci alması gerektiğini biliyor. Sadece Mitte semtinde birinci sınıfa başlayan öğrenciler için on yeni sınıfın daha açılması gerekiyor. Semtin eğitim sorumlusu Sabine Smentek (SPD), doğru planlama yapılamamasında geçen yıllarda eksik teşhis konmuş olmasının rol oynadığını söyledi. Smentek’e göre yanlış öngörüler yüzünden birçok okul tıklım tıklım öğrenci dolu. Sorunu Eğitim İdaresi de doğruluyor.

Verilen bilgilere göre bu yıl önceki yıla göre yaklaşık bin öğrenci daha sınıflara yerleştirilecek. 2010 yılı ile kıyaslandığında ise 5 bin daha fazla öğrencinin yerleştirileceği gibi bir tablo ortaya çıkıyor. Önümüzdeki yıllara dair öngörüler ise artışın devam edeceğini gösteriyor. Tahminlere göre Berlin okulları önümüzdeki birkaç sene içinde 2 bin öğrenciyi birinci sınıfa alacak. Eyalet yönetimi sorunu göğüslemek için milyonlarca Euro’yu bulan seyyar okul inşasına onay verdi. Ancak başka eyaletlerden göç ve mülteci akını karşısında bu yöntemin yeterli olup olmayacağı kesin değil.

Okulların kaldırabildiğinden fazla öğrenci alması özellikle veliler tarafından tepki çekiyor. Öğretmenlerle birlikte Okul Dairesi’ne mektuplar yazan veliler, kapasitenin zorlanmasından duydukları hoşnutsuzluğu dile getiriyor. Smentek ise şikayetleri dikkate alabilecek durumda değil. Görevinin yeni öğrencilere sınıf açmak olduğunu söyleyen politikacı, bu durumdan Eğitim İdaresi’ni sorumlu tutuyor. Smentek’e göre bu kurum, gerekli mekanların eyalet tarafından finanse edilmediğini düşünmeden ne kadar pedagojik konsept varsa hepsini yürürlüğe koyuyor.