Sizde sorulan sorunun cevabını biliyorsanız yorum kısmına yazın hemen yayınlayalım.

Soru : İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth II. Dünya Savaşı sırasında prensesken hangi askeri hizmete katılarak orduya destek olmuştur 

A- Hemşirelik

B- Aşçılık

C- Kamyon şoförlüğü

D- Plotluk

Cevap: Kamyon Şoförü 

Komutanlar,

Kadın mürettebat üyelerini oyuna getiren, yeni eklenen Kişisel Görevleri Dünya Kadınlar Gününü kutlamak ve II. Dünya Savaşında kadınların rollerini hatırlamak için bir fırsat olarak kullanmak istiyoruz.

Kadınlar II. Dünya Savaşı boyunca hem evde, hem de üniformalı olarak önemli bir rol oynadılar. II. Dünya Savaşı'ndaki o zamana kadar karşılaşılmamış global çekişme, tüm nüfusun harekete geçmesinin aciliyetini ve dolayısıyla kadınların rollerinin büyümesini kaçınılmaz kıldı. Sadece oğulları, eşleri, babaları ve kardeşleri ile sınırlı kalmayıp kendi zamanlarını, enerjilerini ve hatta bazıları hayatlarını savaşa verdi.

Hem Müttefik hem de Mihver devletleri açısından II. Dünya Savaşında yer alan farklı uluslardan kadınların rollerine bir göz atalım.

 II. Dünya Savaşında İngiliz Kadınları


Sivil Cephede görevde bulunan kadınları gösteren poster
 

İngiltere savaşa girdiğinde, tıpkı I. Dünya Savaşında olduğu gibi daha önce kadınlara yasak olan iş imkanları açıldı. II. Dünya Savaşında bu ülkenin başarısı için kadınlar hayati bir rol oynamışlardı.

İngiltere'de kadınlar savaş başarısı için hem sivil hem de askeri görevler için gerekliydi. Sivil erkek ve kadınların İngiliz savaş çabalarına olan katkısı "Sivil Cephe" terimi ile bilinip kabul edildi. Bu, yerel ölçekte, kısıtlı yiyecek ile yaşam, geri dönüşüm, fabrikalarda mühimmat üretmek ve çiftlikte çalışmak gibi savaş işlerinde mücadele eden bu insanlar sayesinde daha genç erkeklerin orduya katılmasına imkan sağlandığını ifade ediyordu.

İlk önce yalnızca 20-30 yaş arasındaki bekâr kadınlar çağrıldı, fakat 1943 yılının ortalarında bekâr kadınların %90'ı, evli kadınların ise %80'i fabrikalarda, tarlalarda ya da silahlı kuvvetlerde çalışıyordu.

640.000 kadın silahlı kuvvetlerde hizmet verdi.

55.000'i silahlı hizmet verdi ve gerekli hava savunması sağladı.

80.000'i kara ordusunda hizmet verdi.

Silahsız uçaklar ile uçmak, ambulans sürmek ve düşman hattının gerisinde SOE (Özel Harekat Yönetimi) çatısında gizli ajan olarak çalışmak gibi çeşitli başka işler de vardı. Bu kadınlar genellikle işgal altında olan Fransa'ya paraşütle ya da özel Lysander uçaklarıyla indiriliyordu. İşleri inanılmaz biçimde zordu, çünkü küçük bir hata bile onları esir alınmaya, işkenceye ya da ölüme götürebilirdi.

Elizabeth, daha sonra Kral VI. George ve Kraliçe Elizabeth olacak olan York Dükü ve Düşesi'nin büyük kızı olarak Londra'da doğdu ve evde özel eğitim gördü. Babası, ağabeyi VIII. Edward'ın tahttan çekilmesiyle 1936'da kral oldu ve kendisi o tarihten itibaren olası vâris konumuna geldi. II. Dünya Savaşı sırasında orduda görev almaya başladı. 1947'de Edinburgh Dükü Philip ile evlendi ve Charles, Anne, Andrew ve Edward adlarını verdikleri dört çocukları oldu.

1945

 

Elizabeth orduda

1945 Mart'ında, Mekanik Taşıma Eğitimi Bölümü, Camberley, Surrey'de bulunan Kadın Yardımcı Bölgesel Hizmetinde bir kamyon tamircisi (No. 230873), anne-babası ve kız kardeşinden bir ziyaret aldı. Ailesi sadece Kral George VI ve Kraliçe oldu ve kız kardeşi Prenses Margaret idi.

 

Bu kamyon tamircisi Prenses - daha sonra Kraliçe - Elizabeth idi.

 

1942'de, 16 yaşında olan Elizabeth, o zamanlar İşçi-İşçi-Đngiliz İstihdam Bürosu'na kaydoldu ve kadın silahlı kuvvetlerinin bir bölünmesine katılmaya son derece istekliydi. Babası onun izin vermesine isteksizdi, ama sonunda rahatladı. Bir kez Yardımcı Bölge Servisinde, Elizabeth bir tekerleği nasıl değiştireceğini, motorları nasıl yapılacağını ve yeniden inşa edeceğini, ambulansların ve diğer araçların nasıl taşınacağını öğrendi.

 

ATS'yi onursal İkinci Subaltern olarak birleştiren Elizabeth, on beş ay içinde Onursal Komutanlığın rütbesine ulaştı. İşte burada bir Austin K2 ambulansı ve bir "Tilly" hafif kamyonunun bakımı görülebilir.

 

ATS'nin diğer üyelerinden farklı olarak Elizabeth, her gece Windsor Kalesi'nin kraliyet konutunda uyumaya döndü.

Kaynak: İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth II. Dünya Savaşı sırasında prensesken hangi askeri hizmete katılarak orduya destek olmuştur