Almanya genelinde her dört, başkent Berlin’de ise her üç gençten birisi meslek eğitimini yarıda bırakıyor. Gençlerin meslek eğitimlerini yarıda bırakması sadece gençlere değil, ülke ekonomisine de zarar veriyor.

Almanya genelinde gençler arasında meslek eğitimini yarıda bırakma oranı yüzde 25. Başka bir deyişle her dört gençten birisi meslek eğitimini bitirmeden ya bir iş bulup iş hayatına atılıyor ya da kalifiye olmayan işsizler arasına dahil oluyor.

Eğitimi yarıda bırakma oranları eyaletlere göre dağılımda farklılık arz ederken, bu konuda başı Berlin çekiyor. Berlin’de çeşitli nedenlerden dolayı her üç gençten birisi meslek eğitimini yarıda bırakıyor.

Bazı branşlarda ise saptanan rakamlar tam anlamıyla alarm veriyor. Örneğin; otelcilik, gastronomi, berberlik mesleklerinde eğitimini yarıda bırakan gençlerin oranı yüzde 60’a kadar çıkabiliyor.

Öte yandan gençlerin meslek eğitimlerini yarıda bırakmaları sadece kendilerine zarar vermiyor aynı zamanda meslek eğitim imkanı sunan işletmeleri ciddi zarara uğratıyor. Federal Mesleki Eğitim Enstitüsü’nün bir araştırmasında saptanan sonuçlar, bir gencin eğitimini yarıda bırakmasının eğitim veren şirketi 6 bin 800 Euro’ya mal olduğunu gösteriyor.

HER ON GENÇTEN BİRİ İŞSİZ

Berlin’de genç işsizler sayısında son yıllarda azalma kaydedildi ancak hali hazırda kentte ikamet eden her on gençten birisi işsiz. Geçen ayki istatistikî sayılar 15 ile 24 yaş grubundaki gençler arasında işsiz sayısının 15 bin olduğunu gösteriyor. Genç işsizler sayısı iki yıl önce 20 bin olarak saptanmıştı.

Öte yandan bir okul diploması olmadan iş hayatına atılan gençler arasında düzenli bir büyüme gözlendi. Berlin’de bir okul diploması olmadan iş hayatına atılan gençlerin oranı 2013 yılının nisan ayında yüzde 10, geçen yıl yüzde 13,3, bu yılın nisan ayında ise yüzde 15,8 olarak belirlendi.

Bir meslek diplomasına sahip olmadan iş hayatına atılan işsiz gençlerin oranı ise 2013 yılının nisan ayında yüzde 70,9, geçen yıl yüzde 74,3, bu yıl ise yüzde 77,5 olarak tespit edildi. Söz konusu sayılar işsizlikten korunmak için okul ve meslek diplomalarının ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

4 GENÇLİK MESLEK AJANSI AÇILACAK

Gençlerin meslek eğitimlerini yarıda bırakmalarını önlemek amacıyla Berlin Senatosu ile işveren kuruluşları gençlere yönelik danışmanlık faaliyetleri ile projeleri arttırma kararı aldı.

Uygulanacak kararlar arasında Berlin’de gençlere yönelik hizmetler veren Gençlik Meslek Ajansları’nın açılması da bulunuyor. Marzahn-Hellersdorf İlçesi’nde uygulanan buna benzer bir proje kapsamında başarılı sonuçlar elde edildi.

Berlin‘nin Friedrichshain-Kreuzberg, Marzahn-Hellersdorf, Tempelhof-Schöneberg ve Spandau İlçeleri’nde gelecek sonbahar mevsiminde toplam dört Gençlik Meslek Ajansı hizmet vermeye