Yeni eğitim-öğretim döneminde öğrencilere kapılarını açacak olan İstinye Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, sağlık alanında tam donanıma sahip bir araştırma üniversitesi olarak yola çıktıklarını belirtti.
Bir yıl önce MLPCare Grubu’nun eğitim sektörüne yatırımı olarak kurulan ve ilk hedefini ‘sağlık alanında uzman bir üniversite olmak’ şeklinde belirleyen İstinye Üniversitesi, 2016-2017 eğitim - öğretim döneminde Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile öğrencilere kapılarını açacak. Yeni eğitim - öğretim dönemi öncesinde konuşan İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, üniversitenin vizyonuna, hedeflerine ve öğrencileri bekleyen avantajlara değindi. Türkiye’de sayıları artan üniversiteleri iki grupta incelemenin mümkün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bulu, "Bunlardan birincisi eğitim üniversiteleri. Eğitim üniversitelerinde öğrencilere verilen bilgi daha çok standartlaşmış bilgilerdir. İkinci grupta yer alanlar ise araştırma üniversiteleridir. Bu kategoriye giren üniversiteler daha çok bilgiyi üretir, onu sentezler ve kamuoyu ile paylaşır. Biz ise yapı olarak araştırma üniversitesine daha yakınız’’ dedi.
"İLK HEDEF SAĞLIK ALANINDA UZMAN BİR ÜNİVERSİTE OLMAK’’
25 yıllık sağlık tecrübesi olan bir grubun uzantısı olarak yola çıktıklarını söyleyen Prof. Dr. Bulu, "Grup olarak her yıl sistemimizden 5 milyona yakın hasta geçiyor. Bu, Amerika’daki en büyük sağlık kuruluşundan bile fazla bir rakam. Bu kadar hastaneye sahip olmak (Medical Park, Liv Hospital ve VM Medical Park) ve hastalarla iç içe olabilmek bize büyük bir avantaj sağlıyor. Üniversite olarak tüm bölümleri açma niyetindeyiz ancak yola çıkış noktamızın sağlık olmasının daha iyi olacağına kanaat getirdik. İmkânlarımız ve hedeflerimiz doğrultusunda da Türkiye’nin en güçlü ve sağlık alanında uzman üniversitelerden biri olmak için yola çıkıyoruz’’ diye konuştu.
"GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEYEN BİR ÜNİVERSİTEYİZ’’
Önem verdikleri bir başka konunun da girişimcilik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bulu, "Şu anda Türkiye’de sağlık alanında, girişimcilik konusunda çalışan bir üniversite yok. Biz bu konuda da öne çıkmak istiyoruz" ifadelerinde bulundu.
ÖĞRENCİLERİ NELER BEKLİYOR?
İstinye Üniversitesi’ni tercih edecek öğrencileri bekleyen imkânlardan da söz eden Prof. Dr. Melih Bulu, "Öğrencilerimizin Türkiye’deki en gelişmiş sağlık bilimleri laboratuvarlarını görme ve buralarda eğitim alma imkânları olacak. Akademik kadromuz da kendi alanlarında Türkiye’nin, hatta yerine göre dünyanın önde gelen isimleri. Bunun yanı sıra çok güçlü uluslararası bağlantılara sahibiz. Öğrencilerimiz de bu iletişim ağına dahil olarak bunun avantajlarından faydalanabilecek. Bir araştırma üniversitesi olduğumuz için öğrencilerin pek çok projede yer alma imkanı olacak ve bilimsel araştırmalara dahil olarak, yeni keşifler yapmanın heyecanını yaşayabilecekler. Ayrıca üniversite olarak öğrencilerimizin projelerini finansal açıdan da destekleyeceğiz. Öğrencilerimiz bu şekilde belki patentler alabilecek ya da geliştirecekleri faydalı modelleri ticarileştirme imkânı bulacaklar’’ diyerek sözlerini sürdürdü.
"ÖĞRENCİLERİMİZİN İŞ BULMA PROBLEMİ YAŞAYACAĞINI SANMIYORUM’’
"Bizi tercih eden öğrencilerin yeni bir şeyler bulmaya, yapmaya hevesli öğrenciler olacağını düşünüyorum. Belki bu heveslerinin farkında bile olmayan öğrenciler buraya geldiklerinde, bu ekosisteme girdiklerinde o yeteneklerini açığa çıkarma imkânı bulacaklar. O yüzden bizde okuyacak öğrencilerin çok farklı mezunlar olacağını düşünüyorum" diyen Prof. Dr. Bulu sözlerini şöyle devam etti:
"Mesela şu anda üniversitede okuyan gençlerin mezun olduktan sonra en büyük problemleri işsizlik. Ben kendi öğrencilerimizin mezun olduktan sonra böyle bir problem yaşayacağını düşünmüyorum.
"HER ÖĞRENCİ BURSLU OKUYACAK"
Kendilerini tercih eden öğrencilere yüzde 100 ve yüzde 25 burs imkânı sağlayacaklarına dikkat çeken Prof. Dr. Bulu, "Bundan sonraki yıllarda da yüksek ihtimalle bu uygulamamız devam edecek. Belki bursların içerikleri değişebilir. Ancak bütün öğrencilerimiz burslu bir şekilde okuyacaklar. Bunların dışında bir de indirekt burslarımız var. Bu burs kapsamında öğrencilerimiz bir taraftan okurken diğer taraftan çalışabilecekler. Örneğin, hastanelerimizde, üniversitemizde veya kütüphanemizde çalışma imkânı bulabilecekler. Bir diğer burs imkânı ise iş adamları tarafından sağlanan burslar olacak. Özel sektörde yer alan iş adamlarımızın verdiği bursları da öğrencilerimize sunacağız. O yüzden öğrencilerimize olabildiğince fazla bursluluk oranını sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Böylece öğrencilerimizin pahalı olan eğitimleri olabildiğince makul seviyelerde alabilmelerini sağlamak istiyoruz’’ dedi.
NEDEN ‘İSTİNYE’ ÜNİVERSİTESİ?
Şu anda Topkapı Kampüsü hizmette olan üniversitenin isminin neden İstinye olduğunu da açıklayan Prof. Dr. Bulu, "Ana kampüsümüz İstinye’de olacak, üniversitemizin adı da buradan geliyor. Şuanda izinlerimiz alındı ve gerekli alt yapı kurulmaya başlandı. İstinye’de çok büyük bir kampüsümüz olacak’’ diye konuştu. Bir kampüs üniversitesinin öğrenciler için faydalarını da dile getiren Prof. Dr. Bulu, "Öğrenciler okudukları bölümlerin dışında başka bir bölümün dersine de ilgi duyabilirler. Bu noktada bir kampüs içinde olmak onlara fiziksel bir avantaj sağlayacağı için öğrenciler çok rahat bir şekilde başka bölümlerde ilgilendikleri derse girebilirler. Bu sayede disiplinler arası bir kampüs üniversitesinde eğitim görme şansını da yakalayacaklar. Biz de inşallah bu imkânı öğrencilerimize sunacağız’’ diyerek sözlerini noktaladı.