Muş’ta tarımsal faaliyetlerde kadın istihdamına dikkat çekmek amacıyla ‘Kırsalda Kadın’ adı altında düzenlenen eğitim programını tamamlayan 83 çiftçi kadına, düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tarımsal faaliyetlerde kadın istihdamına dikkat çekmek için ‘Kırsalda Kadın’ konulu bir program düzenlendi. Çiftçilik eğitimi tamamlayan 83 kadın çiftçiye sertifikaları verildi. Muş Öğretmenevi konferans salonundan gerçekleştirilen törene Vali Vedat Büyükersoy, eşi Zehra Kadriye Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan, kamu kurum amirleri ve çok sayıda kadın vatandaş katıldı.

“HER AŞAMADA KADINLAR BÜYÜK SORUMLULUKLAR ÜSTLENMEKTE”

Programın açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, kırsal alanda yaşayan kadınların ev işleri, eş ve annelik görevlerine ek olarak tarımsal üretimin her aşamasında da sorumluluk üstlenmekte olduğunu söyledi. Tarım sektöründe istihdamın yarıya yakınını da oluşturan kadınların, sorumluluklarının yanında yaşamın birçok zorluklarıyla da karşı karşıya kaldığını ifade eden Çolakoğlu, “Kırsal alandaki tarımsal faaliyetlerimizin önemli bir kısmını oluşturan kadın çiftçilerimizin güçlendirilmesinin sadece onların hayat standartlarına değil, sektörün ve ülkemizin kalkınmasına da olumlu yansımaları olacaktır. Kırsalda yaşayan kadınlara üretimin her aşamasında, kararlara katılma bilinci ve iletişim teknolojilerinden yararlanma bilgisi verilmesi elbette faydalı olacaktır. Kırsal alanda kadınların güçlendirilmesine dair temel unsur; karar verme sürecine katılabilmeleri, kapasitelerini geliştirebilmeleri, verdikleri kararları uygulayabilme yetkinliğine sahip olabilmeleridir. Kadının güçlendirilmesinde kişisel gelişim, eğitimler, kaynaklara erişim, katılımcılık, cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi ve kalkınma sürecinde aktif rol alması önemli aşamalardır.” diye konuştu.
etaylı bilgiler verdi.

“KIRSALDA KADIN OLMANIN ÇOK BÜYÜK SIKINTILARI VAR”

Kırsaldaki kadınların sıkıntılarına dikkat çeken Muş Belediye Başkanı Feyat Asya da buna rağmen verdikleri hayat mücadelesinin takdire şayan olduğunu söyledi. İl Müdürlüğüne, kadınlara yönelik yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür eden Asya, kırsalda başarılı kadın profili oluşturulması temennisinde bulundu.

Vali Vedat Büyükersoy ise konuşmasında kırsalda kadın olmanın, cefanın hatırlandığı gün olduğunu kaydederek, bu tür eğitimler sayesinde kadınları ekonominin her alanında görmek istediklerinin altını çizdi. Kadınların çok tutumlu ve paranın kıymetini bildiklerini kaydeden Vali Büyükersoy, bu anlamda erkeklerin yanı sıra evinin direği olacak kadınların çocuklarına bakmak için gayret sarf edeceklerini belirtti. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan da kadın çiftçilere kurumlarının her zaman açık olduğu ve hibe ve desteklemelerden faydalanabilmeleri için kendilerine yardımcı olacaklarını vurguladı.

Yapılan konuşmaların ardından, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu projelerle birinci olan kadın çiftçiler birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalardan sonra kadın çiftçi eğitimine katılanlara katılım sertifikalarının verilmesi ile program sona erdi.