Sizce eğitim ve öğretim açısından 81 il içinde ilimiz kaçıncı sırada. Çok iyi sıralarda olmadığını tahmin etmişsinizdir. Bu haberimiz de 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında özel okullar hariç ilimizin birincisi olan okulumuzun eğitim adına yaptıklarını sizlerle paylaşmak.

Okul müdürüne sorular yöneltiyoruz:
İlimizde birinci olmak için neler yaptınız?
Bir eğitimci: “Bir okulda müdür ne ise o okulun eğitim hedefi de o kadardır.” diyordu. Öncelikle çok başarılı bir okul olacağımıza inanmıştım.

Başarmak için inanmak ve tüm çalışanları inandırmak lazım. İnsanlar inandıkları kadar başarılı olurlar.,. diyerek başlıyor konuşmasına.

Okullarda beş yıllık stratejik eylem planları yapılır. Biz bu planları öğrenci, öğretmen ve veli seviyesine göre önemseyerek uyguladık.

Öğretmen kadrosunu ve okulun tüm çalışanlarını eğitime katmak lazım. Öğrenci velilerini başarıya inandırmak lazım. Yani okulun bütün çalışanlarını başarı adına motive etmek lazımdır.

Okulun eğitim imkânlarını en üst seviyeye çıkarmak başarı için büyük bir adımdır. Bu nedenle tüm sınıflarımıza akıllı tahta aldık. Dijital eğitimin önemini, derslere katkısını öğretmenlerimize inandırdık. Öğrenci velilerimizin desteğini her zaman yanımızda hissettik. Okulumuza iki adet fotokopi makinesi kazandırdık. Kolilerle fotokopi kâğıdı aldık. Her öğretmen istediği kadar fotokopi çekebiliyordu.

Eğitim hedeflerimizi belirledik. Aylık, dönemlik, bir yıllık, üş yıllık ve beş yıllık eğitim hedeflerini oluşturduk. Bu hedefler sadece okul müdürü tarafından belirlenmedi, her etkinlik öğretmenlerin benimseyeceği alt yapılara dayandırıldı. Ben yaptım oldu çalışmalarının istenilen düzeyde başarı getireceğine inananlardan değilim. Bu nedenle öğretmene mal edilmeyen çalışmaların öğrenci başarısına katkı sağlayacağını sanmıyorum. Yani zorla güzellik olmuyor.

Buna bir örnek verebilir misiniz?
Okulumuzda sınıflar düzeyinde öğrenciler arasında yapılacak bir sınavı öğretmenlere onaylatmak için şu tekniği uygulardım:

Sınıfın şube öğretmenleriyle bir toplantı yapardım. “Arkadaşlar okulumuzda bu sınıf düzeyinde başarılarımızı ölçmek için neler yapabiliriz.” sorusunu sorardım. Öğretmenler farklı teklifler sunarlardı. Bu teklifler bir tutanağa yazılırdı. Sonra teklifler içinden aylık veya haftalık sınavlar yapalım denilen madde tarafımdan nazara verilirdi. O toplantıda soru çalışmaları yöntem ve sınav zamanı belirlenir öğretmenlere onaylatılırdı. Günü gelince de o sınav mutlaka yapılırdı.

İlimizde birinci oldunuz, başka hedefleriniz var mıydı?

İl birinciliği birinci yıl hedefimizdi gerçekleştirdik. Okulumdan tayinim çıkmasaydı. Üçüncü yılımızda bölge birinciliğini, beşinci yılımızda Türkiye birinciliğini hedefliyorduk. Ben o okuldaki kadro devam ederse, öğretmenlerin motivasyonu aynı şekilde devam ettirilirse ve o arkadaşlarıma destek olunursa üç yıl sonra Türkiye birincisi olacaklarından eminim.

Öğretmenlerin yanında olursanız inanın onların yapamayacağı iş yoktur. Bu yıl hafta sonlarında gönüllü kurslar veriyorlardı. Öğrencilerimiz hafta içi dersleri gibi hafta sonlarındaki kursa heyecanla geliyorlardı. Hatta bazı öğrencilerimiz hafta sonu kurslarımız başlayınca uzak olduğu için dershaneyi bıraktılar, kurslarımıza düzenli olarak katılıyorlardı.

Yeni okulunuzda başarı adına neler düşünüyorsunuz?
Günümüzde eğitimin bütün boyutlarıyla, amacına uygun olarak öğrencilerimize sunmak için teknolojik araçların daha etkin kullanmak zorunda olduğumuzu düşünüyoruz. Bu vesileyle okulumuz öğretmenleriyle yaptığımız bir eğitim toplantısında yakın ve uzak hedefler belirledik. 
   
Yakın hedeflerimiz arasında sınıflara bilgisayar kurulması. Okulumuzun fotokopi ihtiyacını karşılayacak bir makine alınması ve her sınıfa İnternet bağlantısı yapılmasıydı.

Bu çalışmalar bir aylık hedefimizdi. Milli Eğitim Müdürlüğümüzle Okul aile birliğimizle görüştük. Yapacaklarımıza onları inandırmak için okulumuzda çalışan öğretmenlerin imkânlarını kullanarak aylık hedeflerimizi gerçekleştirdik.

Dönem içinde gerçekleştireceğimiz hedefler için velilerimizi okulumuza davet ederek yaptıklarımızı anlattık. Her velimizin okulumuz öğretmenleri gibi okula sahip çıkmalarını istiyorduk. Çünkü ikinci hedefimiz çok önemli ve daha büyüktü. Dönem sonuna kadar her sınıfa projeksiyon makinesi almak bir yıl içinde de her sınıfa akıllı tahta kazandırmaktı. Şu anda dönem sonuna kadar her sınıfa bir projeksiyon hedefliyoruz. Hayırseverlerimizi ziyaret ediyoruz. Kendi imkânlarımızı kullandık.

Sınıflar arası sosyal etkinlikler yapacağız 2. Sınıflarda hikâye anlatma yarışması yapacağız, 3. Sınıflarda gözleme etkinliği yapacağız. Bu okulumuzun öğretmenleri gerçekten dinamik ve çok başarılı. Ben bu okulumda daha başarılı olacağıma inanıyorum. Ancak şimdiki okulum ilkokul. Buradaki başarımız somut verilerle ölçülemeyecek. Biz üzerimize düşen görevi yapmakla mükellefiz. Başarı er veya geç gelecektir.

Şu anda Öğrenci velilerimizin imkânlarıyla dönem sonuna kadar inşallah ikinci hedefimizi gerçekleştireceğiz.