Yaklaşık 4 yıl önce Zücaciye, Kırtasiye, Oyuncak sektöründe satış yapmak için kurulan 46 Çınar Kırtasiye, satış fuarları düzenleyerek, satıcı ile alıcıları buluşturuyor. Firma Sahiplerinden Adem Gür: “Biz okul sezonundan önce fuar yapıyoruz. Toptancı olduğumuz için perakendeciler ile alıcıları buluşturuyoruz” dedi.

Kahramanmaraş’ta 3 sektörü birleştirerek aynı çatı altında hem toptan hem perakende satış yapan, Çınar 46 Kırtasiye işlerini büyütmek için gün sayıyor. Adem Gül ve Zehra Numanoğlu tarafından işletilen Çınar 46 Kırtasiye hakkında bilgiler veren Adem Gül: “11 bin çeşit ürün var. Bunun akabinde tüm Kahramanmaraş’ın ilçeleri, ayrıca Osmaniye ve Gaziantep’in İslâhiye ilçesine satışlarımız var. Farklı sektörleri birleştirmek adına, kırtasiye satıcılarımızın hepsinin böyle bir talebi olunca oyuncak ve zücaciye sektörünün de içine gerdik. Biliyorsunuz ki; kadınlar zücaciye olayına ve hediyelere önem gösteriyorlar. Önem gösterince, yıllar yılı çeşitlerimiz çoğaldı” dedi.

HABER FOTOĞRAFLARI - TIKLA

FUAR DÜZENLEDİK

Toptancı oldukları için alıcı ve satıcıları buluşturduklarını belirten Gül şöyle konuştu: Biz okul sezonundan önce fuar yapıyoruz. Toptancı olduğumuz için perakendeci müşterilerimize. Perakendeci ürünler tüm ürünlerini fuarda almış oldu. Tüm ürünleri alan müşterilerimizin hepsi karlı çıktı. Doların yükselmesi ile birlikte üretici firmalar fiyat artışı yaptı. Biz bunu fiyatlarımıza yansıtmadık. Yansıttıklarımız oldu, onları da yeni almış ürünlerde fiyat artışını ister istemez yapmak zorunda kaldık. Bir takım ürünleri zamlı fiyatlarından sattık. Aldığım fiyatın üzerine kar koyup satmak zorundayım bende. Takdir edersiniz ki, dışa bağımlılık olduğu için.

1963 YILINDAN BU YANA HİZMET VERİYORUZ

1963 yılından bu yana Kahramanmaraş merkez ve tüm ilçeler dahil olmak üzere satış yapıyoruz. Eski bir firmayız. Devir aldık bu yeri 4 yıl önce, biz burada halkımıza hizmet veriyoruz. Kırtasiye cam ve oyuncak, plastik grubunda. Eskiden bu yana bizde sektör çoktu. Gıda sektörünün içinde yer alan bir firmaydık Çınar 46 Kırtasiye olarak. Gıdayı bıraktık. Burada gıda toptancısı olduğu için biz burayı eledik. Herkes kendi işinde başarılı olsun diye biz daha farklı yatırımlara girdik. Biz gıdayı bıraktık, müşteri bizi bu yönde yönlendirdi. Müşteri kendi ihtiyacına göre bizi yönlendirdi. Bulamadığı şeyler içinde ‘Çınar Kırtasiyede’ buluruz demeye başladı. Çünkü bizim 10 binin üzerinde çeşit ile satış yapıyoruz.

DOLARIN ARTMASI BİZİM İŞLERİMİZİ ETKİLEDİ

Doların beşinci ayında seyri şu anda devam etse bizim işlerimiz yüzde 99 daha iyi olurdu. Doların artması piyasayı tedirgin hale getirdi. Bizim işlerde bile tedirginlik hakim. Örneğin bir vatandaş 4 çocuğu için kırtasiye alışverişine geldiği zaman, işte kızım sen bunu alma da, geçen sene ablanın kullandıklarını kullan diyor. Tasarrufa gidiyor. Doların artması pahalılık getirince müşteriye alım gücünde sıkıntı yaşatıyor. Acil ihtiyaçlarını öteliyor. Oyuncak ve kırtasiye gurubunda satışlarımız daha çok. Müşteri buraya girdiği zaman yok yok, her şeyi bulabilir.

Bizim ülkemiz, bu zamana kadar hep dışa bağımlılık ile kendimiz üretmediğimiz için biz burada kaybediyoruz. Devlet şu anda ciddi anlamda iş büyümeye destek veriyor ama biraz geç kalındı bu uygulamaya. Eğer bu tür cevherlere, Türkiye genelinde çokça cevher var, bunlara destek verilmiş olsaydı, ülke daha ileriye giderdi. Kendimiz üretseydik, dışa bağımlılığımız azalır ve doların bu kadar yükselmesine izin vermezdik.

DIŞA BAĞIMLILIK ARTTI

Evdeki hanımına; ‘Hadi bugün yemeğe dışarıya gidelim diyorsun’. Hep hazıra konuyorsun. Evde yapmak dururken yemeği dışarıda neden yiyeyim? Dışarıdan geliyor. Kendi hayatımızda da öyle. Kendimiz yapıp kendimiz yesek daha az maliyetli olur. Bir mekana gidiyorsun 50-100 TL para ödüyorsun. Ama evde bunu 10-15 TL’ye mal edebilirsin. Bu hesaba göre dışa bağımlılığı azaltmak için kendimizin üretmesi gerek”

Haber46 Haber Merkezi