Kahramanmaraş'ta UNICEF, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşları iş birliğinde eğitim çalıştayı düzenlendi.
Bir otelin konferans salonunda düzenlenen çalıştaya, Suriyeli öğrencilerin eğitim aldığı okullarda görev yapan koordinatörler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Çalıştayda, Suriyeli okullaşmamış öğrencilerin tespiti, okullara erişim, dil sorunu, tercüman ihtiyacı, eğitim öğretim materyalleri ve öğretmen ücretlerinin yetersizliği, okulların fiziksel durumları, eğitim programları, müfredat, öğrencilerin okulda yeterli beslenememesi, Suriyeli ve Türk velilerin kaynaşamaması,  öğrenciler arasında denklik ve seviye belirleme sorunu, çocuk istismarı, erken evlilikler, değerler eğitimi eksikliği, rehberlik ve uyum ihtiyaçları, Suriyeli ve Türk öğrencilerin aynı zamanda aynı ortamı paylaşma sorunları gibi konular görüşüldü.

UNICEF Acil Durumlar Eğitim Bölümü Başkanı Deema Jarrar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer paydaş kurumlarla birlikte, Suriyeli çocuklar ile ihtiyaç sahibi Türk çocukların okullaşma oranları ve eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik çalışma başlattıklarını belirtti.

Türkiye'de özellikle Suriyeli sığınmacılara yönelik okul yapımı, eğitim yardımı, öğretmenlere teşvik ve eğitim gibi hususlarda destek verdiklerini ifade eden Jarrar, amaçlarının yapılan çalıştayla Suriyeli çocuklar ile ihtiyaç sahibi Türk çocuklarının eğitimlerine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Suriyeli çocukların eğitimlerinden sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ertan Göl ise kent genelinde yaklaşık 7 bin Suriyeli çocuğu okulla buluşturduklarını aktardı.

Çadırkent ve dışında okul çağındaki 14 bin 304 çocuk olduğunu anlatan Göl, şunları kaydetti:

"Suriyeli çocuklarımızın okullaşma oranı ilimiz genelinde yüzde 55'lik bir orana tekabül ediyor. Çalışmalarımız hala sürüyor önümüzdeki yıl bu oranın yüzde 100'e varmasını hedefliyoruz. Eğitim alamayan her birey daha sonra sorunlu hale geliyor. Mutlaka her bireyin eğitim ihtiyacı var. Dolayısıyla burada eğitimsiz bırakılan insanlar ilimiz ve ülkemiz adına daha sonra sorunlu hale gelmiş olacaklar. "

Göl, sorunları en alt düzeye indirebilmek ve insanları eğitim imkanlarından mahrum bırakmamak gerektiğini de sözlerine ekledi.

İHH gönüllüsü Süleyman Erayman da UNICEF ve MEB iş birliğiyle başlatılan çalışmanın çok faydalı olacağına inandığını belirtti.