Müzede, geçmişte lisede kullanılan tarihi materyaller, araç ve gereçlerin yanı sıra okulun açılması için Osmanlı Devleti tarafından gönderilen Maraş sultaniyesi sancağı da bulunuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her ilin en eski okulu için hazırlanan eğitim müzesi Kahramanmaraş’ta da Kahramanmaraş Anadolu Lisesi’ne açıldı. Hayırsever iş adamlarının desteğiyle okul girişine açılan müzede, geçmişte lisede kullanılan tarihi materyaller, araç ve gereçlerin yanı sıra okulun açılması için Osmanlı Devleti tarafından gönderilen Maraş sultaniyesi sancağı yer alıyor.
Özellikle 7 Güzel Adam’ın eğitim gördüğü ve kara lise olarak bilinen okulda Kudüs Şairi Nuri Pakdil, Rasim Özdenören ve Mehmet Akif İnan’a ait fotoğraflar ve o dönemde kullandıkları belgeler de bulunuyor.
Kahramanmaraş Lisesi Müdürü Mehtap Süt yaptığı açıklamada, “Bu müzeye, sadece bu okulda eğitim gören öğrenciler değil, tüm Kahramanmaraş’taki ilkokul, ortaokul, lise, hatta üniversite öğrencileri gelip burayı ziyaret edebilirler” diye konuştu.
Kahramanmaraş için çok önemli şahsiyetlerin yetiştiği bir okulda böyle bir müzenin açılmasından dolayı gurur duyduğunu ifade eden Süt, şöyle devam etti:

EĞİTİM TARİHİ MÜZESİ FOTO GALERİ

"Müzede, Kahramanmaraş Lisesi’nin açılış onayının bulunduğu sancak ile beraber, Osmanlı kütükleri, Osmanlı dönemindeki arşivler, nüfus kayıt ve resmi kayıt örnekleri o döneme ait kullanılan eğitim materyalleri yer almakta. Özellikle Osmanlı dönemine ait Maraş sultaniyesi sancağımız var, Maraş Lisesi’ne ait çok güzel bir sancak. Çok eski geçmişi olan bir okul olduğu için, şu anki siyasilerimizin, bürokratlarımızın hatta çok önemli değerler eğitiminin de çıktığı bir ekol teşkil eden bir okul burası. Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Mehmet Akif İnan’ın ve Mihriban türküsünü söyleyen Aşık Mahsuni Şerif’in okulu. Şimdiki öğrencilerimiz modern eşyaları bildiği için, geçmişte nelerle eğitim yapıldığı hakkında bir bilgiye sahip değiller. Buradaki değil tüm Maraş’taki ilkokul, ortaokul, lise, hatta üniversite öğrencileri de dahil gelip burayı aralıklarla ziyaret edebilirler. Kahramanmaraş Lisesi Türkiye’de o dönemdeki ilk 10 liseden biriydi."
Kahramanmaraş Lisesi öğrencilerinden Balam Yaren Ataç ise, “O dönemdeki eskiden kalma tarihi eserleri gördüğümüz ve iç içe yaşadığımız için çok mutluyuz. Burada sınırlı sayıda çok değerli eserler var. Şimdi olduğu gibi gelecekte de önem kazanacak eserler var bu okulda çok mutluyuz böyle bir müzenin bizim okulumuzda olduğu için” diye konuştu.