Kahramanmaraş Merkez Onikişubat Belediyesi ile Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Onikişubat Belediyesi Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi Konferans Salonunda 19 Mayıs Haftası etkinlikleri kapsamında Lise öğrencilerine yönelik tütün, uyuşturucu, ağız otu ve madde bağımlılığı konulu seminer verildi. 

Seminerde konuşan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Gençler bu ülkenin geleceği olduğunu belirterek, "şimdiki öğrenciler gerçekten çok şanslı, benim zamanımda hesap makinesi yoktu. Teknoloji çok gerideydi, şimdi teknoloji çok ilerledi, her öğrenci istediği zaman istediği bilgiye her ortamda ulaşabiliyor. Bu bilgileri en iyi şekilde kullanmalıyız, bu teknolojinin kıymetini bilmeliyiz.” dedi. 

Hangi alanı seçersek seçelim o alanda ilerleyelim diyen başkan Mahçiçek, “bu ülkenin iyi yetişmiş insanlara ihtiyacı var. Hem ülkemize hem ailemize birer yetişmiş insanlar olarak faydalı olalım. Kötü alışkanlıklar sizi kötü yola götürür,  kötü alışkanlıklardan uzak duracağınızdan ben sizlerden eminim, sizden kendinizden emin olun ve kötü alışkanlıkların yanından dahi geçmeyin” dedi. 

Başkan Mahçiçek, Gençlerle ilgili ilk defa böyle bir program yaptıklarını, ilk programa da katılımın yüksek olmasından dolayı memnun olduğunu ifade ederek, önümüzdeki aylarda gençlerle ilgili daha doyurucu programlar yapacaklarını ifade etti. 

Düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan  Psikolog Oya Birsen Limoncu, Kötü alışkanlıkların merak dışında olması gerektiğini belirterek, Kötü alışkanlıklardan uzak durmak için mutlaka “HAYIR” kelimesini kullanmamız gerektiğini söyledi. 

Limoncu, Aile arasında, arkadaşlar arasında mutlaka etkili iletişim becerileri kurulması gerektiğini belirterek, “ bağımlılık her yaşta olabilir, bir kereden bir şey olmaz demeyin, bir kere denendiği takdirde bu alışkınlık bir daha bırakılmaz. Merak çok önemli bir öğrenme tipidir, ama kötü alışkanlıklar merakın dışında bırakılmalı.  Arkadaşlarınıza hayır deyin, bahaneleri geçin, kötü alışkanlıklara karşı hayır kelimesini mutlaka kullanın” dedi. 

Limoncu, “Bizim hesaplamalarımıza göre bir şoförün 2 yılda tükettiği  alkol ve yediği trafik cezaları 128 bin TL ”˜lik bir Daireye tekabül ettiğini ifade ederek, ülkemizde uyuşturucu ve alkol  ergen sınırın çok altında, bu ülkemiz için büyük bir sorun, madde bağımlılığına alışan bir gencin bu meleten kurtulması çok zor, alkol ve uyuşturucu kullanan kişilerin 20 yaşından sonra tedavileri daha çok zor oluyor. Uyuşturucuların hepsi genelde bağımlılık yapar bilhassa şehrimizde yöresel olarak kullanılan ağız otunun üretilmesi ve satılması kesinlikle yasaktır. Ağız otunu üretenlerin tespit  edilmesi halinde cezası çok ağır.  Onun için diyorum kötü ve zararlı alışkanlıklardan mutlaka uzak durun” dedi.