Tarlada aldıkları uygulamalı eğitimle pratik kazanan üniversite öğrencileri, çiftçilere de modern tarım tekniklerini öğretiyor.

KSÜ Türkoğlu Meslek Yüksekokulu tarafından yürütülen "Tarımı Tarlada Öğren" projesiyle öğrenciler haftanın belirli günlerinde bölge çiftçini ziyaret ediyor. 

Öğrenciler bu sayede, aldıkları pratik bilgilerin yanında kimi zaman traktör kullanırken kimi zamand tarlada çapa yapan işçilerle çalışıyor. Derslerinin büyük bir kısmını sera ve tarlalarda uygulamalı olarak gören öğrenciler, tarımdaki doğru bilinen yanlışları öğrenme imkanı buluyor. 

Yüksekokul müdürü Doç. Dr. Çağatay Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı ve verimli tarım yöntemlerinin hem çiftçi hem de öğrenciler açısından önemli olduğunu belirtti.

Öğrencilerin bölge çiftçisinin deneyiminden faydalandığını, çiftçilerin ise modern tarım tekniklerini öğrenme imkanı bulduğunu ifade eden Tanrıverdi, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimize teorik olarak ne kadar eğitim versek de görsel boşlukları doldurma adına bu tür uygulamalardan çok ciddi faydalar alıyoruz. Bu çerçevede çiftçilerimizle mısır tarımını damlama sulama yöntemiyle yaptık. Bunun yanında doğrudan ve geleneksel ekim üzerine çalıştık. Öğrencilerimizin teoride aldığı bilgileri pratiğe çevirmesine katkı sağlıyoruz."

Teorik platformda verilen formül ve bilgilerin zamanla hafızanın arka bölümünde kaldığını anlatan Tanrıverdi, eğitim sayesinde çiftçileri öğrencilerle buluşturduklarını dile getirdi.

Öğrenci ve çiftçilerin birbirine destek olduğunu anlatan Tanrıverdi, "Bölgemizdeki tarım işletmelerinde aynı anda pamuk ve mısır tarlasını görme şansına sahibiz. Örneğin eğitimdeki arkadaşlarımız doğru traktör kullanmasını öğreniyor. Aslında tarım alanları bir kütüphane gibi her bölgesinde farklı bilgiler verebiliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Çiftçilerden Nurettin Görgün ise yüksekokulun hazırladığı proje sayesinde tarımdaki yeni gelişmeleri öğrenme imkanı bulduğunu kaydetti. 

Tecrübelerini öğrencilerle paylaştığı için mutlu olduğunu anlatan Görgün, Türk tarımımın gençlerin gayretleriyle daha ilerilere gideceğine inandığını belirtti. 

Üniversite öğrencisi Zeynep Akbayır da çoğunlukla uygulamalı eğitim aldıklarını anımsatarak, "Görmeden alınan ders hiçbir öğrenciye katkı sağlamaz. Kitaplarda öğrendiğimiz bilgi bu uygulamayla hafızalarımızda kalıcı yer ediniyor" şeklinde konuştu.