Fatih Üniversitesi öğretim görevlilerinden Pedagog Dr. Adem Güneş, aile ortamında mutlu ve huzurlu çocukluk dönemini yaşayanların, özgüveni yüksek bireyler olarak sosyal yaşamda kendilerini gösterdiklerini söyledi.

Umut Der'in davetlisi olarak Erzurum'a gelen Dr. Güneş, bir düğün salonunda kadınlara yönelik, 'Çocuklarle Birlikte Yaşama, Beceriler ve Güvenli Bağlanma' konulu seminer verdi. Güneş, hayatın bağlanma ve ayrılmalardan ibaret olduğunu ifade etti. Çocukların anneye, aileye, yaşama ve topluma bağlanmanın temelinde ailede yaşanan kaliteli birlikteliğin önemli olduğunu dile getiren Güneş, "Hayat bağlanma ve ayrılmalardan ibarettir. Çocuk, annesine bağlanabildiği kadar yaşama bağlanabilir. Güvenle bağlanabildiği kadar bağımlılık kazanmadan ayrılabilir. Bağlanma bir 'duygusal yetenektir' ve bu yetenek çocukluk yıllarında edinilir. Çocukluk döneminin en belirgin davranışı 'bağlanma çabasıdır' ve bu çabanın özünde güven duygusu vardır. Çocukluğunda yeterince güven duygusu tadamamış kişiler yetişkinlik yıllarında bağlanmaktan 'kaçınır'. Böyle kişiler kendilerini eşlerine ve çocuklarına güven içinde bırakamazlar. Unutulmamalıdır ki hiçbir çocuk, davranış bozukluğu ile dünyaya gelmez. Çocuklar üzerindeki aşırı baskı ve zorlamalar duygusal bağları koparır." dedi.

Pedagog Güneş, ebeveynlerin çocukla güçlü bir iletişim dili kurmalarının gerektiğini ve bunun da son derece basit olduğuna işaret ederek, "Çocukla konuşurken iletişim dili çok önemli. 'Sen dili', 'Ben dili'. Karşımızdaki çocuk da olsa bir kimlik sahibi insan olduğunu unutmadan empati yaparak iletişim kurmalı. Suçlayıcı dil ve üsluptan uzak durulmalı. Çünkü mutlu bir çocukluk dönemini mutlu bir ergenlik, gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemi demektir." şeklinde konuştu.