Kan Bileşeni Tanımlama Ve İzlenebilirlik Sistemi Eğitimi 11 Mart 2014, saat 13.00'da Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya İl Sağlık Müdürü Dr.M.İlker ÇİTİL, Kızılay Malatya Güneybatı Bölge Kan Merkezinden Ömer Tolga NALÇACI, Gaziantep Doğu Akdeniz BKM  ”˜den Nalan UYGUR NACARKAHYA, Kahramanmaraş Kızılay Kan Bağış Merkezinden Dr.Okan ERDOĞAN ,İl Sağlık Müdür Yardımcıları,Şube Müdürleri, İl ve ilçelerde faaliyet gösteren Kamu,Özel ve Üniversitede Kan Transfüzyon Merkezi sorumluları ve Müdürlük çalışanları katıldı.

Avrupa Birliği desteği ile Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay'ı tarafından kan temin zincirinin güçlendirilmesi, kan ve kan ürünlerinin kalite güvencesinin sağlanması için “GÜVENLİ KAN SAĞLIKLI TÜRKİYE” sloganı ile 27 Şubat 2012 tarihinde başlayan proje, 26 Şubat 2014 tarihinde tamamlandı.

Bu proje kapsamında bir açıklama yapan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr.M.İlker ÇİTİL, “Bakanlığımız tarafından online anket ve yüz yüze anket yapılmış olup; bunlar ülkemiz içindeki  durum değerlendirmeleriydi. Bunun dışında dünyada kan tedarikini en iyi yapan 4 ülke olan Almanya, Hollanda, İngiltere ve Belçika'ya bu proje kapsamında ilgili kişiler tarafından inceleme gezileri yapılmış, bu ülkelerde kan hizmet birimlerinin bağlı olduğu yetkili otoriteler ile görüşmeler yapılmış; kan hizmet birimlerinin kan izlenebilirlik, kalite sistemleri, kan toplama şekilleri incelenmiştir. Kanın temininden, tarama testlerine, uygunluk testlerine, hemovijilans sisteminden, denetim usul ve esaslarına kadar birçok konu üzerinde incelemeler yapılmıştır.”dedi.

Daha sonra konu ile ilgili, Kızılay Malatya Güneybatı Bölge Kan Merkezinden Sayın Ömer Tolga NALÇACI, Gaziantep Doğu Akdeniz BKM  ”˜den Sayın Nalan UYGUR NACARKAHYA ve Kahramanmaraş Kızılay Kan Bağış Merkezinden Dr. Okan ERDOĞAN, Kan Bileşeni Tanımlama Ve İzlenebilirlik Sistemi Eğitimi konusunda detaylı bir sunum yaparak; Kan Transfüzyon Merkezi ilgili aksaklıklar konusunda paylaşımda bulundular. Soru ve cevap şeklinde devam eden Kan Bileşeni Tanımlama Ve İzlenebilirlik Sistemi Eğitimi saat 15.00 da sona erdi.