03.02.1959 tarihinde Erzurum'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Erzurum'da tamamlayıp, 1975 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden 1981 yılında mezun oldu. 1981-1982 yılları arasında GATA İç Hastalıklarında tabib teğmen, 1982-1984 yılları arasında Eğirdir Dağ Komanda Okulu revir Baştabibi ve sağlık şube müdürü olarak görev yaptı. 1983 yılında Tekstil Mühendisi Ümmühan HÜLAGÜ ile evlenmiş olup, bu evlilikten 1 erkek ve 1 kız çocuğu olmuştur. Oğlu Kemal Taha HÜLAGÜ, Endüstri Mühendisi olup halen Kocaeli Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliğinde  doktora eğitimine devam etmekte olup, kızı Betül Nur HÜLAGÜ Cahit Elginkan Anadolu Lisesi 2.ci sınıfında okumaktadır.  

1982-1983 yılında Hava Uzay Tababeti ve Uçuş Doktorluğu kursunu Pekiyi derecesiyle bitirip Uçuş Doktorluğu ve Paraşüt uzmanlığı aldı. 

1984-1988 yılları arası GATA ANKARA İç Hastalıkları A.D' nda İç Hastalıkları uzmanlığını yaptı. 1988-1989 yılları arasında Bursa Askeri hastanesinde İç Hastalıkları uzmanı olarak çalıştı. 1990-1992 yılları arası GATA Haydarpaşa Askeri Hastanesi Gastroenteroloji B.D. ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Gastroenteroloji B.D.'nda yan dal uzmanlığı yaptı. 1992-1996 yılları arası Yrd. Doç. Tbp. Bnb olarak GATA Haydarpaşa Askeri hastanesinde çalıştı. Ekim 1995 yılında Doçent Doktor ünvanını aldı. Nisan 1996 yılında Kocaeli Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalını kurdu. 1998-1999 yılında Amerika'nın Oklahoma eyaletindeki Baptist Medical Center-İntegris Liver Unitte çalıştı.  2000 yılında Profesörlüğe atandı. 2006 yılında Japonya'da Utsinomiya eyaletinde Jichi Medical Universitede Çift Balonlu Enteroskopi ve Endoskopik Submukozal Diseksiyon konusunda 3 ay süreyle eğitim aldı. European Gastroenterology Board diploması vardır. Halen KOÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanlığı ve KOÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürlüğü ve UNİBEL (üniversitenin şehir merkezi poliklinikleri) Genel koordinatör görevlerini yürütmektedir ve Üniversite Senatosu üyesidir. Kocaeli Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek okulunda görme engelliler ile ilgili yapılan çalışmalar içerisinde, İngilizce okutmanları 1 aylık görme engelliler alfabesi eğitimi alıp, daha sonra bunlara ait dökümanların  brail alfabesi ile basılması için makinalar alınmış olup; ÖSYM kılavuzuna yazılarak Türkiye'de ilk kez görme engellilerin İngilizce eğitimi ayrı ve eğitimini almış okutmanlar tarafından verilecektir.

Türk Gastroenteroloji Derneği-Kocaeli Şube başkanlığı yapmaktadır. American Gastroenterology Society, Türk Karaciğer Hastalıkları Derneği, İnflamatuvar Barsak Hastalığı Derneği, Viral Hepatitle Savaşım Derneği ve Endoskopi Derneği üyesidir. 100 den fazla yurt içi ve yurt dışı bilimsel makale, yine 150'den fazla yurt dışı ve yurt içi tebliğ ve bildirisi mevcuttur. Gastroenteroloji ile ilgili kitaplarda editörlüğü bulunmaktadır. Müzikle yakından ilgilenmekte olup Kocaeli Valiliği Kültür Korosunda zaman zaman Ney ve Ud çalmaktadır.