Yüz binlerce öğrenci "KYK yurt başvuruları ne zaman başlayacak?" sorusunun cevabını arıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) başvuruları başladı mı, ne zaman başlayacak? KYK Yurt başvuruları nereden nasıl yapılacak? KYK Yurt başvuru şartları ve tarihleri haberimizde.

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisi, yurt ve burs başvuruları için öğrencilerin meraklı bekleyişi sürüyor. KYK başvuruları için henüz resmi kaynaklardan açıklama yapılmadı. Öğrenciler merakla KYK başvuruları ne zaman yapılacak sorusunun cevabını ararken, gözler yetkili kurumun yapacağı açıklamaya çevrildi. Peki KYK yurt, burs ve kredi başvuruları ne zaman yapılacak?

Son günlerde üniversiteyi kazanan adayların en merak ettiği sorulardan biri KYK başvuruları ne zaman başlayacak oldu. KYK burs ve kredi başvuru müracaatları, Kurumun kyk.gsb.gov.tr web adresinden yapılacak. KYK burs ve kredi başvuru tarihleri henüz netleşmedi. KYK yurt, burs ve kredi başvuruları Eylül yada Ekim'de başlaması bekleniyor.

KYK'DA YENİ YÖNETMELİK

9 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle KYK'ya bağlı yurtlara başvuru ve barınma şartlarının yeniden düzenlendiğine işaret eden Kılıç, "Yeni yönetmeliğimizde gençlerimize ve ailelerine müjde olarak nitelendirebileceğim düzenlemeler de var." dedi.

Daha önce herhangi bir öğrencinin yurtlarda barınabilmesi için en az asgari ücret düzeyinde ücretle sürekli işte çalışmaması veya sürekli geliri olmaması şartı arandığını belirten Kılıç, yeni düzenlemeyle "zorunlu staj hariç asgari ücretin üzerinde ücretle bir işte çalışmaması" şartı getirildiğine dikkati çekti.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bu değişikliğin, asgari ücretli bir işte çalışan öğrencilerin de yurtlarda kalabileceği anlamına geldiğini söyledi.

"Yüzde 50 fazla alınan aylık ücret alınmayacak"

Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Kılıç, şöyle devam etti:

"Asker üniforması giymiş Fetullahçı Terör Örgütü mensubu vatan hainlerinin bu girişimini milletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin dirayetiyle bertaraf ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine sokaklara dökülen aziz milletimiz sayesinde demokrasi kazandı, Türkiye kazandı.

Sadece FETÖ mensubu bu teröristlerin girişimi neticesinde değil, ülkemiz yıllardır hain bölücü örgüt ve DAEŞ terörüyle de mücadele ediyor ve asker, polis, sivil şehitler veriyoruz. İşte bu mücadelede şehit düşen, gazi olan vatandaşlarımızın çocuklarını da düşünerek yeni yönetmelikte düzenleme yaptık. Bundan sonra sivil şehit ve gazilerimizin çocukları da yurtlarımıza öncelikli olarak alınacak. Köy korucularımızın çocukları da öncelikli olarak yurtlara yerleştirilecek."

Yeni düzenlemeyle ayrıca süresi içinde öğretimini tamamlayamayan öğrencilerden yüzde 50 fazla istenen aylık ücretin artık alınmayacağını dile getiren Kılıç, kendi isteğiyle kaydını sildiren öğrencilerden, tekrar başvurmaları halinde iki kat ücret alınması şartının da kaldırıldığını bildirdi.

KYK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Burs/öğrenim kredisi müracaatları, Kurumun kyk.gsb.gov.tr web adresinden kabul edilmektedir.

Burs / öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi istenilmektedir. Diğer beyan edilen bilgilere dair belgeler ise istenmemekte olup, beyan edilen bilgilere ait kontroller ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından web ortamında veya manyetik ortamda alınarak, yapılmaktadır. İstenilen belgeler Kurumun kyk.gsb.gov.tr adresinde ilan edilmektedir.

Öğrenciler kyk.gov.tr adresimizdeki T.C. Ziraat Bankası linkinden KYK Kredi/Burs Ödemeleri bölümünden öğrenecekleri şubelerinden adına düzenlenmiş olan BANKKART'ını alarak (daha sonrada gönderilebilir) burs yada öğrenim kredilerini T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden süre tahdidi olmaksızın istedikleri zaman, ATM'lerin bulunmadığı yerlerde ise herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubesinden masraf ödemeden tahsil edebileceklerdir. Öğrencilere Ocak ayından başlamak üzere TC Kimlik Numaralarının son rakamına göre 6.-10. Günleri arasında ödeme yapılacaktır.

KYK BURSLARINDAN KİMLER YARARLANIR?

• Ön lisans öğrencileri,
• Lisans öğrencileri,
• Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler,( şehit çocuğu/kardeşi , gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
• Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
• ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler,
• Amatör Milli Sporcu belgesine sahip olan öğrenciler,
burstan yararlanabilmektedir.
Not: Bir öğrenci aynı anda, hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

BURSTAN YARARLANAMAYACAK OLANLAR

• Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
• Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
• Yabancı uyruklu öğrenciler,
• Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
• Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,
• Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
• Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
• Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler.

ÖĞRENİM KREDİSİNİ KİMLER ALABİLİR?

• Ön lisans öğrencileri,
• Lisans öğrencileri,
• Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü vb.),
• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler(intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
• Yüksek lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,
öğrenim kredisinden yararlanabilirler.

Not: Öğrenim kredisi almakta iken durumunda sonradan değişiklik olanlardan; değişikliğin meydana geldiği öğretim yılında Yönetim Kurulunca belirlenen öncelikle burs verilecek öğrenciler kapsamına girenlerin öğrenim kredileri bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla öğrencinin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülür.