Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) eski eğitim sistemi Staatsexamen'de kayıtlı olan öğretmenlik bölümü öğrencilerine okullarını bitirmeleri için sınırlama geldi. 2017 yılı ortasına kadar bu öğrencilerin üniversitelerini bitirmemeleri durumunda üniversiteden kayıtları silinecek. Bu tarihten itibaren KRV üniversitelerinde Staatsexamen sistemi ile öğretmenlik bölümleri mevcut olmayacak. Eyalet bilim bakanlığının 2011'de aldığı karar gereği tüm KRV üniversitelerinde Bachelor ve Master eğitim sistemlerine geçildi. İki sistem arasındaki farkın büyüklüğünden dolayı birinden diğerine geçiş yapılamadığı için Staatsexamen öğrencilerine verilen tarihte okullarını bitirmeleri gerekiyor.

Üniversite Öğrencileri Birliği (Studierendenverband) toplam 13 bin öğrencinin bu uygulamadan etkilendiğini ifade ederek verilen sürenin kaldırılması için mücadele başlattı. Sadece Köln Üniversitesi'nde 6 kin kişinin bundan etkilendiği açıklandı. Öğrencilerin bu uygulamadan çoktandır haberdar oldukları ifade edilirken etkilenen birçok üniversitelinin ise bu süre zarfında okullarını bitiremeyecekleri tahminleri yapılıyor. Eyalet hükümeti yaptığı açıklamada verilen sürenin kaldırılmasının söz konusu olmasa da uzatılmasını incelediklerini duyurdu. Bitiremeyen öğrencilerin başka bir bölüme geçmeleri tavsiye edildi.

DAR GELİRLİ AİLE ÇOCUKLARI DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Staatsexamen sistemine göre öğrenciler üniversitede 4,5 yıllık eğitimden sonra staj ve ardından okulda 18 aylık ücretli staja başlıyorlardı. Bachelor sisteminde ise üç yıllık eğitimden sonra yarım sene ücretsiz staj ile birlikte iki yıllık master eğitimi yapılıyor. Daha sonrada 18 aylık ücretli okul stajına başlanıyor. Üniversitelerin uzun sürmesinin en önemli sebepleri sayılırken öğrencilerin okulun yanı sıra çalışmak zorunda kalmaları belirtiliyor. Özellikle dar gelirli aile çocuklarının yan iş yapmak zorunda oldukları belirtiliyor. Bunun dışında yurt dışı eğitimi veya ek ders almak isteyenlerin zaman kayıplarının onları bu duruma ittiği ifade ediliyor.