Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eğitim Yasası reform edilerek geniş çaplı yeniliklere imza atıldı. Kuzey Ren Vestfalya koalisyon hükümeti 2009 yılından kalma eğitim yasasında kabul ettiği değişiklik ile okullardaki İslam din dersini diğer derslerle aynı seviyeye yükseltti.

KRV’de İslam din dersi sadece seçmeli ders olarak okutuluyordu. İslam din dersi artık diğer dersler statüsünde olacak ve öğrenci yasa gereği sadece ailelerin özel dilekçe vermesi ile dersten muaf olabilecek. Bunun yanı sıra İslam din dersi öğretmenleri de üniversiteden sonra aynı diğer öğretmenler 18 ay boyunca okulda staj yapacaklar.

Bu staj ile okulda dersler vererek not alacaklar ve ancak ondan sonra okullar da görev alabilecekler. Bu zamana kadarki uygulamada farklı branşlardan özellikle de Türkçe dersi öğretmenlerine öğretmen açığını gidermek için belli şartları yerine getirmeleri durumunda İslam din dersi öğretmeni olarak müsaade ediliyordu.

TÜM ÖĞRETMEN ADAYLARI ÖZEL PEDAGOJİ DERSİ ALACAK

Kabinede kabul edilen KRV Eğitim Yasası’ndaki değişikliğe göre okul çeşidinden ve dersinden bağımsız olarak tüm öğretmen adayları özel pedagoji dersler alacak. Böylece çokça tartışılan ve uygulamaya başlanan 'inklusion' konusunda da tedbirler alınmış oldu. Değişiklik yapılan noktalardan bir diğeri de öğretmen adaylarının modern medyayı daha iyi kullanmaları sağlamak olacak. Bunun için KRV SPD-Yeşiller Koalisyon hükumeti 2016 ile 2019 yılları arasında okullardaki modern medya donanımını gerçekleştirmek için 4,4 milyon Euro yatırım yapacak. Bundan sonra lisan dersi vermek isteyen öğretmen adayları latince konusunda da rahat nefes alacaklar.

Konuşulmayan bir dil olarak latince şart koşuluyordu ve öğretmen adaylarının başını ağrıtıyordu. Eğitim reformu ile öğretmenler bundan muaf tutuldular.

G8’DE KARŞITLARLA MUTABAKAT İLE YENİLİK KARARI ALINDI

Önemli yeniliklerden biriside çokça tartışılan G8 konusunda geldi. G8 karşıtları çocukların ders yoğunluğundan kendileri için zaman kalmamasını bahane ederek tekrar G9’a dönülmesini istiyorlardı. Alınan karara göre bu okullarda ev ödevleri azaltılacak, hafta başına düşen imtihan sayıları kısıtlanacak, öğleden sonraki derslerde azaltmaya gidildi. Reform ile çocuklar 5 ile 8. sınıflar arasında meslekler konusunda da düzenli bilgilendirilerek meslek eğitimi konusunda hazırlanacak.

Gymnasium 9’uncu sınıfta öğrenciler bir imtihan yaparak Hauptschule diploması alma imkanını elde edecekler. Kararda aileler, öğretmen ve öğretmen derneklerinin düşüncelerini dikkate aldıklarını dile getiren Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann “Uzun tartışmalar sonunda hep birlikte anlaşarak bu kararları aldık. Herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.